ASI: Hoe China kan reageren op nieuwe Amerikaanse importheffingen

Op de tafel van Trump liggen invoerheffingen op Chinese goederen met een marktwaarde tot 450 miljard dollar. Stel dat die heffingen ook daadwerkelijk worden geïmplementeerd, hoe kan de situatie zich dan ontwikkelen? Volgens Alex Wolf, econoom en specialist opkomende markten bij Aberdeen Standard Investments, zijn er twee mogelijkheden: ofwel wordt het conflict in één ronde afgehandeld, ofwel volgen er meerdere rondes.

Alexwolf
Alex Wolf

“Handelsconflicten worden vaak in één ronde afgehandeld”, zegt Alex Wolf. “Daarbij worden eerst importheffingen geïmplementeerd, gevolgd door vergeldingsmaatregelen en ten slotte onderhandelen beide landen over een uitkomst. Het huidige conflict zou datzelfde pad kunnen volgen. China wil niet dat zijn nu al verzwakte economie verder onder druk komt, en de VS willen de consument het niet lastig maken in een belangrijk verkiezingsjaar. Als het bij één ronde blijft, zou de economische impact minimaal zijn: 50 miljard dollar aan tarieven op China is slechts een druppel in de emmer van de Chinese economie.”

“Maar even goed kan de situatie snel escaleren. Beide leiders kunnen bijvoorbeeld aannemen dat ze de overhand hebben of ze kunnen veel binnenlandse druk ervaren. Als de VS dan escaleert met een invoerheffing van 10% op een aanvullende marktwaarde van 200 tot 400 miljard dollar, dan zou 90% van de totale uitvoer van Chinese goederen naar de Verenigde Staten worden beïnvloed. Dat zou waarschijnlijk tot een aanzienlijke economische ontwrichting leiden.”

Hoe zou China daar vervolgens op reageren? Volgens Alex Wolf springen er drie opties uit: a) de Amerikaanse bedrijfsactiviteiten in China beperkingen opleggen; b) de Chinese munt devalueren; en c) Amerikaanse staatsobligaties verkopen.

“De opties a en/of b zijn het meest waarschijnlijk”, zegt Alex Wolf. “China heeft beperkte mogelijkheden om via de handel te reageren, waardoor het land op andere manieren wraak moet nemen. Amerikaanse bedrijven halen een aanzienlijk deel van hun omzet uit China, waardoor China formele of informele represailles kan nemen tegen Amerikaanse bedrijven. Hoewel de economische impact op de VS onduidelijk is, zou een verstoring van de winsten van Amerikaanse bedrijven en de daaruit voortvloeiende volatiliteit van aandelen, tot een versterking van de Chinese onderhandelingspositie kunnen leiden.”

“De volgende optie is een depreciatie van de Chinese munt. Een devaluatie van 10% zou de extra invoerheffingen kunnen compenseren. Maar dat is niet zonder significante risico's, bijvoorbeeld een sterkere uitstroom van vreemde valuta. Hopelijk komt het zo ver niet.”

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.