Northern Trust: Pas op voor de gevreesde ‘momentum crash’

Kijk uit voor smallcap-aandelen van lage kwaliteit en focus niet te veel op largecaps die recent het best hebben gepresteerd (‘momentum’-aandelen). Dat stelt Michael Hunstad, hoofd kwantitatieve strategieën bij vermogensbeheerder Northern Trust Asset Management. Beleggers die bovenstaande punten in acht nemen kunnen zo van twee trends profiteren (de opmars van smallcaps en een scherpe daling in het rendement van hooggewaardeerde largecaps) en een ‘momentum crash’ voorkomen.

Simpele factorstrategieën (waarbij het volgen van een index wordt aangevuld met bepaalde factoren, bijvoorbeeld een overweging in smallcaps) lijken intuïtief gezien aantrekkelijk maar missen vaak de details die nodig zijn om effectief rendement te behalen, benadrukt Hunstad. “Wanneer het op factorbeleggen aankomt kan een beetje nuance je heel veel opleveren.”

Sinds de financiële crisis is het percentage smallcap-aandelen van lage kwaliteit, naar de maatstaven van Northern Trust , gestegen van 10 naar 20 procent van de internationale smallcap-markt. In de Amerikaanse markt ligt het jaarlijkse rendement van lage kwaliteit smallcaps over de afgelopen 30 jaar bijna 1000 basispunten lager dan het rendement van hoge kwaliteit smallcaps. Het gestegen marktaandeel van de aandelen van lage kwaliteit vergroot juist de kans dat ze in de portefeuille belanden. In de groeiende smallcap-markt, die in juni met nog eens 140 extra basispunten sneller groeide dan de largecap-markt, is het selectieproces dus heel belangrijk.

Bij het beleggen in largecap-aandelen met momentum, ofwel de aandelen die recent harder stegen dan de markt, is het volgens Hunstad belangrijk om juist te focussen op aandelen met het laagste momentum en deze te verwijderen uit de portefeuille om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Veel portefeuilles concentreren zich te veel op enkel en alleen de hoogvliegers. Ze worden zo bovenmatig blootgesteld aan volatiele bedrijfsspecifieke risico’s en tegenslagen in sectoren. Dit kan resulteren in wat bekend staat als de gevreesde ‘momentum crash’, een situatie waarin de aandelen die tot dusver goed presteerden juist achterblijven en de ‘verliezers’ een inhaalslag maken. De kans op zo’n crash neemt toe in het geval van een stijgende korte rente, iets wat momenteel in de VS al aan de gang is.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.