Amundi: voorzichtig met Chinese aandelen

Op de korte termijn moeten beleggers voorzichtig zijn met Chinese aandelen. Dat stelt Amundi, Europa’s grootste vermogensbeheerder. De A-aandelen (aandelen die verhandeld worden op de beurzen van Shanghai en Shenzhen) zijn weliswaar sterk in waarde gedaald, maar de vermogensbeheerder verkiest vooralsnog een defensieve aanpak.

Amundi is op de korte termijn terughoudend over zowel A-aandelen als in H-aandelen (aandelen op de beurs van Hongkong). Beleggers moeten zich concentreren zich op degelijke bedrijven die actief zijn op de thuismarkt en in cyclische sectoren. Het vertrouwen in China is zeer zeker niet weg, benadrukt Amundi. Het zoeken is vooral naar instapmomenten op de markt voor A-aandelen voor de lange termijn. Een aantal risico’s dwingt de vermogensbeheerder echter de kat uit de boom te kijken.

Ten eerste valt de recente winstgroei van Chinese bedrijven lager uit, daarom moeten beleggers de komende winstcijfers goed in de gaten houden. Ten tweede staan de koersen onder druk door het verkrappende monetaire beleid in de VS; daarnaast heeft

China haar zinnen gezet op het terugdringen van de schuldenberg. Het derde pijnpunt betreft de handelsspanningen tussen de VS en China. Hoewel Amundi rekent op een rationele eindoplossing kan de situatie nog een stuk verslechteren voordat het beter wordt. De directe impact van de 10%-tarieven op $200 miljard aan Chinese goederen (40% van import van de VS vanuit China) drukt het bbp van China met ongeveer 0,2% omlaag, stelt de vermogensbeheerder.

Op de lange termijn ziet de vermogensbeheerder wel degelijk kansen voor beleggers; de invloed die China heeft op de wereldwijde economie in combinatie met de interne Chinese hervormingen, maken het land tot een aparte beleggingscategorie. Beleggers moeten het land niet langer zien als een ‘standaard’ opkomende markt in hun portefeuille, benadrukt Amundi. Sinds de piek van eind januari 2018 is de MSCI Chinese A-aandelenindex 30% gezakt waardoor de waardering ten opzichte van de H-aandelen, de brede MSCI -China Index en de andere opkomende markten-indices stevig is verbeterd.

De A-share index wordt nu gewaardeerd op 11 maal de verwachte winst in volgend jaar. Sinds 2015 was de waardering niet zo laag. Daarmee lijkt sprake van een aantrekkelijk koopmoment, aldus Amundi, ‘maar het is ook de weergave van lagere verwachtingen ten aanzien van toekomstige groei en winsten’. Binnen de A-aandelen zijn consumenten- en softwarebedrijven relatief duur, en banken en vastgoed goedkoop.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.