ETF-beleggers uit aandelen eurozone, VS favoriet in H1 201

In de eerste helft van 2018 kwam de netto-instroom op de wereldwijde markt voor ETF ’s uit op €188 miljard. Bijna tweederde (ruim €125 miljard) van dit bedrag ging naar aandelen- ETF ’s. Beleggers in ETF ’s bouwden hun blootstelling aan de eurozone-aandelen met €10 miljard af, terwijl er juist veel geld vloeide naar passieve aandelenbeleggingen in Noord-Amerika (+45 miljard) en Japan (+23 miljard, te danken aan de Aziatische ETF -markt).

Dat blijkt uit de marktanalyses van Europa’s grootste vermogensbeheerder Amundi (nummer vijf op de Europese ETF -markt), die meer dan $40 miljard aan ETF -beleggingen onder beheer heeft (een plus van €2,84 miljard sinds begin dit jaar).

De ETF -markt voor obligaties liet tot en met juni wereldwijd een groei van bijna €56 miljard zien. Ruim 60% (bijna €34 miljard) kan op het conto van overheidsobligaties worden geschreven. ETF ’s die specifiek beleggen in bedrijfsobligaties kenden juist uitstroom, vooral op de Europese ETF -markt.

De netto-instroom op de wereldwijde ETF -markt liet in juni met €5,5 miljard duidelijk zien dat de in maart ingezette vertraging doorzet. Beleggers verkozen nog steeds Amerikaanse aandelen boven die uit de eurozone (-2,5 miljard tegen een plus van €5,7 miljard voor Noord-Amerika).

Op de Europese en Amerikaanse markten samen werd voor ruim €9 miljard aan aandelen- ETF ’s gericht op opkomende markten verkocht. Daarmee komt de wereldwijde netto-instroom voor deze beleggingscategorie in de eerste helft van dit jaar uit op een plus van meer dan €15 miljard.

Per saldo was de instroom in aandelen- ETF ’s in juni laag: net beneden de half miljard euro wereldwijd. Obligaties waren een stuk gewilder met een plus van €7,3 miljard, waarbij staatsobligaties het meest populair waren. Door een daling op de Amerikaanse ETF -markt lieten grondstoffen- ETF ’s in juni een uitstroom van €1,9 miljard zien.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.