Northern Trust: rentes zullen weer dalen, zorgen over inflatie overdreve

Rentes en risicopremies zijn dit jaar gestegen, maar Northern Trust verwacht dat deze trend in 2019 zal draaien. De huidige zorgen over toenemende inflatie zijn overdreven, benadrukt Jim McDonald, Chief Investment Strateeg. Daarom vindt hij de meest veilige (investment grade) en high yield obligaties een betere keuze dan obligaties waarvan de vergoeding meebeweegt met de inflatie.

Deze ‘inflation linked bonds’ bieden een lage rente en worden pas aantrekkelijk als de inflatie boven een bepaald niveau uitkomt. McDonald ziet een combinatie van gezonde economische groei en een gematigde inflatie, waardoor obligatiehouders worden beloond voor het nemen van meer risico. De huidige ‘cyclische piek in inflatie’ was verwacht, aldus de strateeg, maar is zijns inziens tijdelijk. ‘De financiële markten delen deze mening, gezien de lage inflatievergoedingen.’ Daarnaast gedragen de lange rentes zich ‘keurig’.

Hij wijst erop dat hogere handelstarieven tot dusver nauwelijks invloed hebben op het gemiddelde prijspeil. Veel grondstofprijzen zijn juist gedaald na de aankondiging van deze tarieven.

De vermogensbeheerder gaat ervanuit dat de Federal Reserve niet het gewenste aantal ‘hikes’ (renteverhogingen), kan uitvoeren, hetgeen ook goed nieuws is voor de opkomende markten. Er wordt verwacht dat de weerstand zowel binnen het Fed-bestuur als in de financiële markten toeneemt en daarmee de mogelijkheden van het stelsel van de centrale banken enigszins beperkt. Northern Trust denkt dat de Fed met de huidige koers op weg is naar een inverse rentecurve (waarbij de korte rente hoger ligt dan de lange), doorgaans een voorbode van recessie. ‘Verwacht veel tumult over dit onderwerp in de komende maanden’, aldus McDonald.