Northern Trust: Economie VS gaat afkoelen, stimulansen tijdelijk

De Amerikaanse economie zal in 2019 een bescheidener groei laten zien, waarschuwt Northern Trust . De ‘idylle’ wordt volgens chefeconoom Carl Tannenbaum en senior econoom Ryan Boyle verstoord door het feit dat enkele huidige stimulansen slechts een tijdelijk effect hebben. Ze wijzen daarbij onder meer op de exportgroei en de belastinghervormingen. Tegelijkertijd dwingen stijgende prijzen de Fed tot het verhogen van de rente.

Buitenlandse kopers van Amerikaanse goederen lijken extra orders te hebben geplaatst, in de verwachting dat hogere importtarieven de prijzen gaan opdrijven. Dat duidt dus niet op een hogere vraag, maar op een vorm van ‘frontloading’. Tannenbaum en Boyle benadrukken dat de eerste actie in de nakende handelsoorlog, de hogere Amerikaanse tarieven op buitenlands staal en aluminium, pas op 1 juni in werking traden. De daadwerkelijke effecten van de handelsspanningen moeten de statistieken dus nog binnensijpelen.

De Amerikaanse huizensector, traditioneel een groeimotor, werkt ditmaal juist vertragend. De investeringen in de woonhuizen dalen al twee kwartalen achtereen, en ook de huizenverkopen staan onder druk. De stijging van de hypotheekrente is een van de hoofdoorzaken. De bedrijfsinvesteringen groeien wel, maar minder hard. Volgens Northern Trust lijkt het erop dat de meerderheid van de lagere belastingen op bedrijfswinsten worden teruggegeven aan de aandeelhouders, in plaats van te investeren in de onderneming.

De inflatie neemt intussen gestaag toe. Die trend zal doorzetten, voorzien de economen, gezien de lage werkloosheid en de kostenverhogende werking van hogere handelstarieven. Ze verwachten een renteverhoging van 0,25 procentpunt in zowel september als december, en voorzien meer ‘hikes’ in 2019. Lange rentes zullen meebewegen.

Na een ‘hete zomer’ zal de Amerikaanse economie later dit jaar afkoelen, voorzien Tannenbaum en Boyle. Bijgaand hun complete US Economic & Interest Rate Outlook (No Dog Days This Summer).

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.