“Olieprijs zal zakken onder 70 dollar per vat”

De huidige olieprijs komt niet overeen met de economische activiteit. Daarom zal de olieprijs waarschijnlijk zakken naar 60 tot 70 dollar per vat. “Dat niveau levert voldoende winst op om de productiekosten te dekken, maar vormt verder geen bedreiging voor de vraag”, zegt Robert Minter, Investment Strategist bij Aberdeen Standard Investments. De laatste twaalf maanden is de olieprijs met meer dan 60 procent gestegen. Een verdere stijging zit er evenwel niet in, meent Robert Minter, ondanks de sancties op Iraanse olie die de Amerikanen in juni hebben aangekondigd, met ingang van november. “Volgens ons is er 70 procent kans dat er geen sancties komen in november. Want juist de Amerikaanse en de Iraanse president hebben het meest te verliezen als er 2,5 miljoen vaten per dag Iraanse export uit de markt wordt gehaald. En als de sancties toch van kracht worden, heeft Iran voldoende opties om de export voort te zetten. In het ergste geval verwachten we een daling van slechts 500.000 vaten per dag, vooral omdat China de lijn van Trump niet kan volgen.” “Bovendien is het onwaarschijnlijk dat de vraag een verdere stijging van de olieprijs verdraagt. De stijging van de afgelopen twaalf maanden heeft her en der al stress veroorzaakt. Indiase functionarissen hebben de OPEC gewaarschuwd dat Brentolie aan 80 dollar per vat de energievraag uitholt en de groei van het land in gevaar brengt. Elders hebben hogere brandstofprijzen geleid tot protesten en stakingen in bijvoorbeeld Brazilië, Haïti, Guinee en Servië, terwijl de verkeersbewegingen in de VS voor het eerst sinds februari 2014 jaar-op-jaar zijn gedaald.”

“Ook de aanbodzijde ziet weinig meerwaarde in een prijsstijging. OPEC- en niet-OPEC-producenten zijn overeengekomen om de productie te verhogen, om zo rekening te houden met een eventueel productietekort onder het toegestane streefcijfer. Zowel Saoedi-Arabië als Rusland verhoogden de productie vóór de officiële bijeenkomst van de OPEC in juni. En in de VS steeg de ruwe productie in juni met 1,1 miljoen vaten per dag, wat resulteerde in pijplijnen die capaciteitslimieten bereikten.”

“De recente prijsomgeving was positief voor de grote oliebedrijven, met sterke inkomsten en vrije cashflow in het eerste kwartaal van 2018. Met de extra cash dankzij de hoger dan verwachte prijzen, kunnen deze grote spelers nu hun dividenden dekken, waardoor aandeelhouders op een hoger rendement hopen.”

“Naar onze mening is de oliesector een periode van lage kosten en aantrekkelijke grondstoffenprijzen ingegaan die een sterke vrije kasstroom mogelijk moeten maken. Als bedrijven succesvol kosten besparen, en kunnen profiteren van de digitalisering van de productie, kan deze periode van beleggingskansen meerdere jaren aanhouden.”

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.