"Eurozwakte pakt goed uit voor Europese multinationals"

In deze tijd waarin de politiek stevig zijn stempel drukt op het economisch klimaat, is het voor beleggers niet eenvoudiger geworden om aan te geven hoe de toekomst eruit komt te zien. In dat geval kan het nuttig zijn om terug te keren naar de kernbeginselen waar niet aan getornd kan worden. Een zo’n principe is dat grote multinationals wereldwijd een inkomstenstijging tegemoet kunnen zien, als hun ‘nationale’ valuta op het wereldtoneel verzwakt, stelt Christopher Gannatti, Head of Research van WisdomTree Europe. Een mooi voorbeeld hiervan was in 2017 in de VS, waar de S&P 500 meer dan 20% steeg. De bedrijfswinsten waren vrij hoog en een van de belangrijkste redenen hiervoor was de wijdverbreide zwakte van de dollar.

Inmiddels is de tweede helft van 2018 begonnen. De afgelopen tijd voelde aan alsof de consensus voor een sterkere Amerikaanse dollar groeide. In het tweede kwartaal van 2018 is de dollar zelfs gestegen ten opzichte van alle G10-valuta’s.

Afb. 1: Amerikaanse dollar versus G10 valuta's in Q2 2018 toont dollarsterkte aan

Valuta2018

Source: Bloomberg . Period is from 31 March 2018 to 30 June 2018.

Kijkend naar de euro, dan valt op dat de euro over de afgelopen tien jaar in een neerwaartse trend ten opzichte van de Amerikaanse dollar en andere valuta zit. Trends kunnen natuurlijk op verschillende manieren worden gemeten. WisdomTree gebruikt meestal de ratio van de 10-daagse versus de 240-daagse voortschrijdende gemiddelden.

 • Als het 10-daags voortschrijdend gemiddelde boven het 240-daagse voortschrijdende gemiddelde ligt, wijst dit op een appreciatie van de euro
 • Als het 10-daags voortschrijdend gemiddelde lager ligt dan het 240-daagse voortschrijdende gemiddelde, dan wijst dit op een dalende trend van de euro

  Afb. 2: Euro is recentelijk in een neerwaartse trend gekomen ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

  Eurodollarkoersen

  Source: Bloomberg . Period is from 31 March 2018 to 30 June 2018.

  Valuta's hebben en vertonen een trendgedrag en het is nuttig om gebeurtenissen in hun huidige context te plaatsen en vervolgens na te denken over welke katalysatoren kunnen optreden die ervoor zorgen dat trends in de toekomst verschuiven. Waar geen onduidelijkheid over bestaat, is dat de euro een trend van zwakte heeft ingezet, in schril contrast met de sterke periode van 2017. Grote Europese multinationals profiteren hiervan, en dat is precies wat de laatste tijd zichtbaar is op de aandelenmarkten in de eurozone.

  Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
  nieuws@analist.nl

  Copyright analist.nl B.V.
  All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.