LGIM: Consensusverwachting schuift de recessie op

De consensusverwachting is dat de Amerikaanse economie tegen het begin van 2020 in een recessie belandt. Maar juist het feit dat een recessie algemeen verwacht wordt, vergroot de kans dat deze later plaatsvindt, zegt Emiel van den Heiligenberg, hoofd asset allocatie bij vermogensbeheerder LGIM.

Wanneer consumenten, bedrijven en beleggers een recessie verwachten in 2020, verandert daarmee hun gedrag – de consument zal minder geneigd zijn om bijvoorbeeld een nieuwe auto aan te schaffen, bedrijven zullen gas terugnemen met kapitaalinvesteringen en beleggers zullen hun portfolio defensiever indelen. Hierdoor zal de maximale capaciteit niet direct bereikt worden en ontstaat er geen oververhitting van de economie; daarmee neemt de kans toe dat de recessie zich later voordoet dan in 2020, aldus Van den Heiligenberg.

Voor de aandelenmarkten zou zo’n verschuiving ‘behoorlijk bullish’ zijn. Momenteel zijn veel beleggers terughoudend met het kopen van aandelen, aldus Van den Heiligenberg, gezien de verwachte recessie en de gevolgen daarvan voor de winstcijfers van beursgenoteerde bedrijven. Als de recessie verschuift naar 2021 of 2022, is dat een ‘fantastische reden’ om aandelen te kopen.

Een latere recessie ondergraaft de voorspellende waarde van de consensusverwachting. Vaak komt deze dan ook niet uit. Onderzoek van de Philadelphia Fed wijst uit dat de consensus slechts één de afgelopen zeven recessies zag aankomen.

Dat is geen geruststellende gedachte, vindt Van den Heiligenberg. De specialisten van LGIM gebruiken hun eigen ‘recession forecasting framework’ – een verzameling van indicatoren waarmee zij de kans op een recessie kunnen inschatten. Wanneer hiermee wordt ‘doorgespoeld’ naar midden 2019, verschijnen er meer en meer waarschuwingssignalen, legt Van den Heiligenberg uit.

Daarnaast wordt er naar het beleid van de Fed gekeken. Het is niet zo relevant of er in 12 maanden tijd nou drie of vier ‘hikes’ worden doorgevoerd, aldus Van den Heiligenberg, feit is dát er verhogingen worden doorgevoerd. Dit heeft een drukkend effect op de economische groei en vergroot daarmee de kans op een recessie.

Ten slotte heeft de regering Trump de Amerikaanse economie stevig gestimuleerd en dat verkleint de kans op een recessie in 2018 en 2019, maar daarna zal dit effect wegebben.