Schroders: Handelsconflict remt de economische groei - pessimistischer outlook

,p>Keith Wade, hoofdeconoom bij Schroders , is pessimistischer geworden over de vooruitzichten voor de wereldeconomie. Hij vreest een escalatie van het handelsconflict, als zowel de VS als China niet willen toegeven. Daarom heeft Schroders voor de tweede keer dit jaar de verwachtingen voor de rest van dit jaar en voor 2019 naar beneden bijgesteld.

Handelsconflict drukt groeiverwachting

. De komende maanden voorspelt Wade een gematigder groeipad voor de wereldeconomie. Voor 2018 verwacht hij nu een groei van de wereldeconomie met 3,3% (was 3,4%). De groei in Europa en Japan viel tegen in het eerste halfjaar. De prognoses voor de VS en de opkomende markten zijn ook licht omlaag bijgesteld.

De neerwaartse bijstelling voor 2019 komt met name door de verwachting dat het handelsconflict langer duurt en dieper ingrijpt. Schroders ziet het conflict voortduren tot na de mid-term verkiezingen in de VS, met heffingen die worden opgelegd op alle goederen die verhandeld worden tussen de twee hoofdrolspelers.

Amerikaanse rente piekt, terwijl Europa nog moet beginnen De Fed zal dit jaar nog twee keer de rente verhogen, volgend jaar worden ook twee rentestappen genomen, waarmee de rente eind 2019 op 3% uitkomt zo is de verwachting. Wade vermoedt dat dit tevens de piek van de huidige rentecyclus zal zijn. Als die piek nadert, kan het een omslag in de markt bewerkstelligen, aangezien de aansterking van de dollar dan ten einde loopt.

De kans is groot dat de Fed zijn piek bereikt heeft, terwijl de ECB en Bank of Japan de eerste rentestappen nog moeten nemen. De Bank of England maakt naar alle waarschijnlijkheid dit jaar een pas op de plaats. In 2019 zal de rente weer gaan stijgen, als de Brexit verder vorm krijgt. China kiest juist een soepeler regime, net als Rusland.

Italiaanse schuldencrisis

De risicobalans slaat nu meer door richting stagflatie. Het handelsconflict maakt nu deel uit van het basisscenario. Italië vormt een politiek risico in Europa, een Italiaanse schuldencrisis sluimert op de achtergrond.