Skagen: Langetermijnkansen in China

Dit jaar zijn de Chinese aandelenmarkten fors gekelderd. Is de tijd weer aangebroken om te beleggen in de op een na grootste economie ter wereld? Frederik Bjellland, fondsbeheerder van Skagen Kon-Tiki, krijgt vijf vragen voorgelegd van beleggers en geeft zijn visie. Hieronder alvast enkele punten, in de bijlage het hele interview met de volgende punten:

  • de uiteenlopende prestaties van de verschillende Chinese indices (Shanghai en Hongkong)
  • de Chinese huizenmarkt en spooksteden
  • Bjellands favoriete aandelen
  • de rol van technologie op de Chinese beurs
  • de potentiele handelsoorlog tussen de VS en China

    Opschoning van het financiële systeem

    Afgezien van het dreigende handelsconflict, oefenen de Chinese autoriteiten meer controle uit over de kredietgroei. Het opschonen van de financiële sector is positief op de langere termijn. Banken zijn stabieler geworden en keren meer dividend uit. Skagen Kon-Tiki heeft 15% van de portefeuille belegd in China, waarvan alleen Sonotrans direct is blootgesteld aan de gevolgen van een handelsconflict.

    De beurzen van Shanghai en Shenzhen hebben dit jaar zo’n 17,5% verloren, terwijl Hongkong op een verlies van 0,8% staat. Bjelland verklaart dat verschil uit de hogere waarderingen voor A-aandelen, die daardoor gevoeliger zijn voor correcties en de regulering van de Chinese financiële sector.

    Huizenmarkt normaliseert

    Volgens Bjelland is de huizenmarkt een stuk gezonder dan een paar jaar geleden. Overheidsinterventies in 2016 en 2017, nieuwe schuldratio’s en regels hoeveel vastgoed iemand mag bezitten, hebben de prijstrend afgeremd. Het probleem is niet zozeer leegstand, maar vooral de prijsstijgingen die veroorzaakt zijn door speculatie.

    Kansen zijn er, het is wachten op de juiste prijs

    Volgens de fondsbeheerder van Skagen Kon-Tiki zijn er uitdagende kansen op de lange termijn, met name in Chinese consumentengoederen en gezondheidszorg. Deze zijn nu nog duur, dus Bjelland wacht geduldig zijn kansen af.

    Momenteel ligt zijn focus meer bij cyclische aandelen. Die zijn aantrekkelijk geworden sinds de koersdalingen vanaf april. Een voorbeeld is keukenproducent Robam. Die beleeft momenteel een wat mindere periode, maar Bjelland verwacht een aantrekkende markt over 12-18 maanden.

    Technologie is ook een interessante sector, waar veel gebeurt, maar met hoge waarderingen. Blootstelling heeft Skagen indirect, via het Zuid-Afrikaanse bedrijf Naspers, dat een belang van 30% in Tencent heeft.