LGIM: Daling kwaliteit bedrijfsobligaties zorgelijk

Vermogensbeheerder LGIM maakt zich zorgen over de daling van de kredietkwaliteit van bedrijfsobligaties gedurende de afgelopen tien jaar. Een recessie zou leiden tot een stevige groei van het risicovolle high yield-segment, waar de liquiditeit structureel is verslechterd. ‘De deur naar de uitgang zou simpelweg niet groot genoeg zijn’, aldus Mark Benstead, senior investment grade portfolio manager bij LGIM.

Sinds de grote financiële crisis is het volume aan nieuw uitgegeven bedrijfsobligaties met een BBB-status ‘geëxplodeerd’, zo benadrukt de specialist. BBB is de laagste kwaliteit binnen het segment van hoogwaardige (‘investment grade’) bedrijfsobligaties. Inmiddels zijn deze BBB-obligaties goed voor de helft van de uitstaande investment grade-schuld; in 2007 was dat nog 23%.

De Britse markt voor meest veilige bedrijfsobligaties is zelfs nog nooit zo zwak geweest, stelt Benstead vast. Nog belangrijker: de helft van de toename van de BBB-markt is te danken aan bedrijven die voor 2010 nog nooit bedrijfsobligaties hadden uitgegeven. Ondernemingen die eerder in het BB-segment (high yield) zaten hadden de afgelopen jaren een prikkel om de balans op te poetsen, om zo in aanmerking te komen voor het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank.

Worden de BBB-obligaties afgewaardeerd, dan vallen ze voor een groot deel terug naar high yield-niveau. Tussen 1920 en 2017 werden jaarlijks gemiddeld 5,65% van de BBB-stukken gedegradeerd tot high yield-niveau ( de ‘fallen angels’). Gedurende de afgelopen 14 jaar was dat 7,7%. Als een recessie tot een vergelijkbare uitval zou leiden, aldus Benstead, dan zou de high yield-markt door de instroom van fallen angels fors toenemen: met 31% in de eurozone, 35% in de VS en 68% in het Verenigd Koninkrijk (waar de high yield-markt nu relatief gering is). In absolute getallen gaat het dan om toenames van respectievelijk €70 miljard, $202 miljard en £13 miljard.

Beleggers hebben eerder goede rendementen behaald door fallen angels op het juiste moment te kopen, memoreert Benstead. Maar ditmaal zou de toestroom op een toch al weinig liquide markt wel eens te groot kunnen zijn.