ETF Securities: Instroom in zilver ETP’s neemt weer toe

Long Zilver ETP's ontvingen vorige week de grootste instroom in de afgelopen 14 weken, omdat de dalende zilverprijs overtrokken lijkt. De instroom in long Zilver ETP's bedroeg USD 32,9 mio. De zilverprijzen zijn dit jaar veel sterker gedaald dan de goudprijzen. De prijs van zilver is tot op heden met 13% gedaald, terwijl die van goud met 8% is gedaald. De goud-zilver prijsratio is gestegen naar het hoogste niveau sinds maart 2016, wat aangeeft dat zilver goedkoop is ten opzichte van goud en het lijkt erop dat sommige beleggers zich positioneren voor een herstel van de zilverprijzen.

Koper ETP’s boekten vorige week de grootste instroom in zes weken. De instroom van USD 13,3 mio in long Koper ETP's breekt de trend van drie weken van uitstroom. De koperprijzen zijn de laatste maanden volatiel geweest. Na de daling van de koperprijs tussen 8 juni 2018 en 15 augustus 2018 (prijzen daalden tot bijna 22%), stegen de koperprijzen tussen 15 augustus en 28 augustus met meer dan 5%. Vervolgens daalden de prijzen tussen 28 augustus en 31 augustus met 2%. De recente instroom kan erop wijzen dat sommige beleggers op prijsdalingen kopen. Terwijl de constante angst dat een ontluikende handelsoorlog de wereldwijde vraag naar koper zou kunnen schaden is ETF Securities van mening dat de fundamentals voor koper stevig blijven.

De aanvoer van geraffineerd koper zal waarschijnlijk krap blijven na de sluiting van de Vedanta Resources -smelterij in mei 2018 (de op één na grootste smelterij van India). China zal waarschijnlijk de beperking van het smelten in de winter dit jaar herhalen om de vervuiling tegen te gaan, wat het aanbod verder zal beperken. Eerste uitstroom uit Goud ETP's in vier weken. Ondanks de instroom aan het begin van vorige week, eindigde de week met een netto uitstroom van USD 8,8 mio van long goud ETP's. De goudprijzen herstelden zich vorige week verder, met een stijging van 0,4% ten opzichte van de week daarvoor. De vrees dat de Amerikaanse dollar weer zou kunnen stijgen tot niveaus die eerder in augustus werden waargenomen, zal waarschijnlijk de katalysator zijn geweest achter de verkoop van Goud ETP's vrijdag vorige week.