DWS: Zweedse kroon kan zich na verkiezingen weer herstellen

Tussen 2014 en 2017 is de Zweedse kroon met ongeveer tien procent gedaald ten opzichte van de euro, en dit jaar verloor de munt nog eens acht procent. Volgens Andreas Burhoi, valuta-expert bij de Duitse vermogensbeheerder DWS, kan de Zweedse munt na de parlementsverkiezingen van komende zondag uitkomen op 9,50 per euro.

De koersontwikkeling van de Zweedse kroon heeft deels te maken met de inflatie die zwakker was dan verwacht. “De financiële markten stelden daardoor hun verwachtingen voor een renteverhoging in 2018 bij, waardoor de munt onder druk is komen te staan”, zegt Burhoi.

Een tweede reden voor de zwakke kroon zijn is de politieke onrust. Ook in Zweden stoomt het rechtspopulisme op. In aanloop naar de verkiezingen is het migrantenbeleid een onderwerp waarover fel wordt gediscussieerd. Bovendien betwijfelen de ‘Zweden Democraten’ of het land wel in de Europese Unie moet blijven en opperden dat zij hierover een referendum willen organiseren. “De meest recente koersontwikkeling van de Zweedse kroon is ook te interpreteren als een verhoging van de politieke risicopremie”, stelt Burhoi.

“De kans dat er een referendum komt is echter klein. Bovendien is de inflatiedoelstelling van twee procent al in mei bereikt, en zelfs overschreden in juni en juli. Als de inflatie niet opnieuw afneemt, staat die factor alvast niet meer in de weg van een rentestijging. Zodra het politieke risico begint te vervagen, kan de Zweedse kroon zich gaan herstellen tot 9,50 kroon per euro.”