Pictet AM: Gunstige vooruitzichten voor opkomende markten

Beleggen in opkomende markten wordt weer interessanter, stelt vermogensbeheerder Pictet AM in haar beleggingsbarometer van september. Aandelen zijn er extreem goedkoop en winstvooruitzichten positief. Lokale obligaties kunnen daarnaast profiteren van een eventuele correctie van de dollar.

Beleggers hebben een woelige zomer achter de rug met onzekerheden over de gevolgen van een handelsoorlog en lokale crises zoals in Turkije en Argentinië. Wereldwijd blijven overheden economieën stimuleren en verwacht wordt dat de wereldeconomie met 3,5% zal groeien. Toch vindt Pictet AM het nog te vroeg om de neutrale blootstelling aan aandelen en obligaties te verhogen. De vermogensbeheerder ziet wel kansen in opkomende markten waar ze overwogen blijft in aandelen en obligaties in lokale valuta.

Het lijkt er op dat de sell-off van aandelen uit opkomende markten zijn einde nadert. Als gevolg hiervan zijn deze aandelen op basis van de koers-winstverhouding momenteel 25% goedkoper dan hun Amerikaanse tegenhangers. Dit is historisch gezien ruim 10 procentpunt meer dan gemiddeld. Ook blijven de vooruitzichten voor bedrijfswinsten positief. Pictet AM verwacht dat deze dit jaar met 18% groeien en in 2019 met 11%. Daarnaast hanteert China momenteel een verruimend monetair beleid om zo het effect van Amerikaanse importtarieven te beperken. Dit kan zich vertalen in verhoogde overheidsuitgaven om zo de economie extra te stimuleren, iets wat nog niet zit verwerkt in de aandelenkoersen uit opkomende markten.

De gewogen dollarkoers staat op zijn hoogste punt in bijna 25 jaar. Dit is de waarde van de munt uitgedrukt in een mandje van andere valuta’s, waarbij het gewicht van een munt in het mandje wordt bepaald door de omvang van de handel tussen de landen. Er wordt echter niet verwacht dat de dollar ook zo sterk blijft. Technische indicatoren van Pictet AM, die de posities van speculatieve beleggers meenemen, laten zien dat de munt momenteel is overgewaardeerd en dat het risico op een correctie groot is.

Een zwakkere dollar is gunstig voor obligaties uit opkomende markten die zijn uitgedrukt in lokale valuta. Voor internationale beleggers stijgt hun rendement zo omdat ze voor dezelfde hoeveelheid lokale valuta nu meer dollars krijgen. Daarnaast zijn obligaties uit opkomende markten op het moment erg goedkoop. Dat komt vooral door de zwakke munten van deze landen. Valuta uit opkomende markten zijn ten opzichte van de dollar en gemeten met de koopkrachtpariteit momenteel het goedkoopst in 20 jaar.

Ook blijft Pictet overwogen in US treasuries aangezien deze goedkoper zijn dan andere obligatiemarkten. Ze worden gebruikt als hedge tegen wereldwijde marktvolatiliteit omdat US treasuries worden gezien als de meest veilige beleggingsproducten. Verder is Pictet AM door de hoge koersen en stijgende bedrijfsschulden erg voorzichtig met bedrijfsobligaties.