Skagen: Beleggers hebben baat bij voorstel Trump

Knutgezelius
Knut Gezelius

Het voorstel van president Trump om de frequentie van financiële rapportages te veranderen, wordt breed bekritiseerd. Trump twitterde toe te willen naar halfjaarlijkse rapportages, in plaats van elk kwartaal. Het was voer voor zijn critici, want het zou leiden tot minder transparantie en dus meer risico voor beleggers.

Onterechte kritiek

Skagen durft contrair te zijn en acht de kritiek op het voorstel van Trump onterecht. Knut Gezelius, fondsbeheerder bij Skagen, wijst op drie aspecten die door critici over het hoofd worden gezien:

 • Topbestuurders moeten focussen op hun bedrijfsvoering
 • Bureaucratie is niet hetzelfde als transparantie
 • Kortetermijndenken is funest voor rendementen op de lange termijn

  Gezelius meent dat Trump hier een voorstel doet dat goed kan uitpakken voor miljoenen beleggers wereldwijd met een langetermijnhorizon.

  Tijd om te besturen?

  Topbestuurders moeten hun tijd en energie besteden aan het besturen van hun onderneming, niet aan het discussiëren met aandeelhouders over punten en komma’s in de kwartaalrapportages. De tijd die zij kwijt zijn aan het informeren van de markt is schrikbarend hoog. Elke kwartaal geven leidinggevenden gedetailleerde presentaties over de laatste financiële gegevens, wonen zij conferenties van beleggers bij en gaan zij op roadshows, vaak naar meerdere continenten, om de kwartaalresultaten persoonlijk te bespreken met bestaande en potentiële aandeelhouders. Wat als deze tijd en energie gestoken kan worden in het besturen van een onderneming?

  Less is more

  Daarnaast zorgen de uitgebreide kwartaalrapportages voor een enorme berg bureaucratie. De hoeveelheid aan informatie doet de transparantie eerder kwaad dan goed. Skagen pleit voor een ‘less is more’-benadering. Transparantie komt niet door meer informatie, maar door meer focus op relevante informatie.

  Waan van de dag

  Een driemaandelijkse rapportage zet ook aan tot speculatie op korte termijn ten koste van beleggingen op de lange termijn. De obsessie van de markt met hoe de kwartaalcijfers van een bedrijf zich verhouden tot de voorspellingen en verwachtingen van analisten is ongezond. De hype die deze kwartaalcijfers omringen, geven aanleiding tot koersschommelingen en zullen waarschijnlijk zowel bedrijven als beleggers afleiden van het langetermijntraject. Verontrustender is dat het bedrijven ook kan ontmoedigen om op de lange termijn gezonde investeringen te doen om de bedrijfswinsten op de korte termijn op te schroeven.

  Trump zit op het goede spoor

  Gezelius denkt dat Trump op het goede spoor zit. De wereld zit niet te wachten op een nieuwe structuur voor uitgebreide financiële rapportages. In het Verenigd Koninkrijk is het niet meer verplicht om elk kwartaal te rapporteren. Tussentijds voldoet een management statement van één A4-tje, met een aantal kerncijfers en kort commentaar. Zo’n wijze van tussentijds rapporteren voldoet aan de drie belangrijkste vereisten:

 • Het beperkt de tijd die het management aan marktcommunicatie kwijt is.
 • Het biedt voldoende transparantie op kwartaalbasis
 • en het sluit ruis op de korte termijn uit, waardoor beleggers en bestuurders zich meer kunnen richten op de lange termijn.