Candriam: Handelsoorlog raakt Wall Street niet

De huidige Amerikaanse bullmarkt wordt vooral gedreven door de prestaties van bedrijven uit de dienstensector. Deze bedrijven, die het grootste gedeelte van de Amerikaanse economie vertegenwoordigen, worden niet getroffen door de hogere tarieven en toenemende onzekerheden die de huidige handelsoorlog met zich meebrengt. President Trump valt de dominantie van de andere landen op het gebied van goederen aan, stelt Tristan Abet, global macro quant fund manager bij vermogensbeheerder Candriam, maar blijft de leider op het gebied van diensten.

De S&P 500 laat zien dat bedrijven die diensten aanbieden het merendeel van de aandelenmarkt vertegenwoordigen. Deze bedrijven presteren sinds begin 2017 overduidelijk beter dan bedrijven in de goederensector. Beleggers worden niet afgeschrikt door het uitbreken van een handelsoorlog omdat de VS een netto-importeur van goederen en een netto-exporteur van diensten zijn. Europese en vooral opkomende markten hebben meer last van de handelsspanningen; daar maken goederenproducenten een groter deel uit van de economie en de aandelenmarkt.

Trump’s handelsoorlog beschermt zo effectief de Amerikaanse economie. Economen zijn vrijwel unaniem tegen protectionistische maatregelen omdat deze alleen maar verliezers zouden kennen. Maar, zo stelt Abet: in de ‘echte wereld’ moet de efficiëntie van liberalisering tegen elke prijs nog worden bewezen.

De Amerikaanse president is met zijn beleid succesvoller dan de EU in het stimuleren van de economie, stelt hij vast. Waar in Europa de eurozone is gecreëerd om de markt zo optimaal en open mogelijk te laten functioneren, is dit nauwelijks terug te zien in groeicijfers van de afgelopen 20 jaar. Amerikaanse bedrijven als Alphabet , Facebook en Pfizer boeken, gesteund door Trump’s beleid, boeken zelfs meer groei in Europa dan in de VS.

Vanuit Europa is er veel kritiek op de protectionistische maatregelen van Trump. Maar volgens Abet is het duidelijk dat als de EU de eigen bedrijven net zo sterk zou verdedigen als Trump, Europese aandelen relatief veel beter zouden presteren.

Wat kan het positieve scenario voor de VS doorkruisen? De dollar is een belangrijke factor. Trump klaagt over de sterke dollar ten opzichte van andere munten, dit maakt zijn protectionistische maatregelen immers minder effectief. De sterkere greenback is echter het gevolg van zijn eigen stimuleringsbeleid. Financiële markten zullen bepalen wanneer de grens van de dollaropmars is bereikt, benadrukt Abet - het zal dan echter al te laat zijn om economische schade te voorkomen.