Monex: Erdogan grijpt spotlicht in de schaduw van ECB rentebesluit

President Erdogan van Turkije heeft vanochtend gedaan wat zo langzamerhand zijn handelsmerk is geworden; twijfels over de onafhankelijkheid van de centrale bank aanwakkeren en daarmee de lira naar beneden praten. In de aanloop van het rentebesluit van de Centrale Bank van de Republiek van Turkije (CBRT) van vanmiddag zei hij onder meer dat “hoge rentes een gereedschap van uitbuiting zijn” en dat de “huidige hoge rentes verlaagt dienen te worden”.

Waar de Turkse lira juist in een rustiger vaarwater terecht was gekomen de laatste week en haar toppen van boven de 8.00 op EURTRY en 7.00 op USDTRY achter zich had gelaten, lijkt de Turkse President met deze uitlatingen zijn eigen munt geen dienst te bewijzen. Analisten begonnen juist een renteverhoging van rond de 250 basispunten te verwachten volgens data van Bloomberg (grafiek 1), maar dit kan ijdele hoop blijken als de onafhankelijkheid van de CBRT uiteindelijk toch nog lijkt te bezwijken onder de druk van Erdogan.

Verwachtingen van analisten gepeild door Bloomberg waar de Turkse rente zal staan na de CB bijeenkomst van vanmiddag (rente staat nu op 17.75%)

Turkselire