Northern Trust verlaagt gewicht aandelen opkomende markten

De combinatie van een toenemend besmettingsrisico en matig koersherstel heeft de vermogensbeheerder Northern Trust Asset Management doen besluiten om de aandelenpositie in opkomende markten met 3% terug te schroeven naar onderwogen. Dat zegt chief investment strategist Jim McDonald.

Volgens de vermogensbeheerder krabbelen de aandelen van opkomende markten niet snel genoeg overeind na de recente ‘sell-off’. Deze markten hebben vooral veel negatieve aandacht getrokken met een val van 12% vanaf het begin van het jaar, en zelfs een terugval van 20% vanaf hun top.

Vergeleken met ontwikkelde landen buiten de VS blijft de underperformance van de opkomende markten dit jaar beperkt tot slechts 5%. Dit geeft weer hoe buitengewoon sterk Amerikaanse aandelen hebben gepresteerd. De Amerikaanse vermogensbeheerder zat en blijft hierin overwogen. De schade die de aandelen van opkomende markten hebben veroorzaakt in de portefeuille zijn hierdoor meer dan gecompenseerd, legt McDonald uit.

Om de positie van de opkomende markten te verbeteren zullen de economische cijfers van China moeten verbeteren en zelfs dan is het de vraag of dat voldoende is. De kansen hierop lijken te verkleinen nu President Trump een derde ronde aan tarieven heeft aangekondigd terwijl de tweede nog ingevoerd moet worden.

In zijn basisscenario gaat de vermogensbeheerder ervan uit dat de Federal Reserve reageert op de markt en uiteindelijk een pauze inlast in het verhogen van de rente. In het risicoscenario ontstaat er een “tunnelvisie” bij de Amerikaanse centrale bank, die stug vasthoudt aan de ingezette koers.

Northern trust houdt dus rekening met een positieve ontwikkeling die de opkomende markten weer doet opleven, zoals een gunstige draai in de handelsonderhandelingen of een pauze in de ‘hikes’ van Fed. De geschiedenis leert echter dat de kans op en spoedig herstel na een val van 20% klein is.