Schroders: Een indexbouwer definieert een opkomende markt anders dan beleggers

Indexbouwer MSCI kondigde onlangs aan dat zowel Argentinië als Saoedi-Arabië volgend jaar opgenomen worden in de index voor opkomende markten. Hoewel hun indexwegingen klein zullen zijn, zal dit naar verwachting miljarden dollars aan instroom genereren. In totaal is er 1,9 biljoen dollar aan activa gebenchmarkt aan de MSCI Emerging Markets Index . Maar de definitie van een opkomende markt van een indexbouwer verschilt van die van een belegger, schrijft Sean Markowicz, analist bij Schroders .

MSCI -EM index omvat ver-ontwikkelde economieën

Veel beleggers kennen een gedeeltelijke blootstelling aan de opkomende markten, om te profiteren van hun groeipotentieel. Een opkomende economie en een opkomende markt moeten niet verwisseld worden, waarschuwt Markowicz. Veel landen die in de MSCI EM-index staan, zijn in bepaalde opzichten verder dan ontwikkelde markten. Denk bijvoorbeeld aan Zuid-Korea en Taiwan. Sommige bedrijven in die landen hebben zelfs leidende posities op de wereldmarkt.

Strikte criteria

MSCI hanteert zeer strikte criteria om de economische ontwikkeling van een land te meten. Opname in de MSCI EM-index hangt meer af van marktomvang, liquiditeit en toegankelijkheid, dan van economische status of vooruitzichten. De meeste opkomende markten of frontier markets schieten op een van deze factoren te kort. Zuid-Korea en Taiwan bijvoorbeeld worden als emerging market geclassificeerd in plaats van developed market omdat hun vreemde valutamarkten niet volledig geliberaliseerd zijn.

Voor opname in de opkomende markten-index moet de effectenbeurs van het land ten minste drie fondsen hebben die voldoen aan de minimumomvang en liquiditeitsdrempels. Maar deze hindernissen betekenen vaak dat slechts een handjevol bedrijven in de de index van het land - niet echt een getrouwe weergave van de aandelenmarkt van dat land, laat staan van de onderliggende economie.

Grote of toch een kleine vis?

Wat ook opvallend is, is het effect dat herclassificatie kan hebben op het totale indexgewicht van een land. Het betekent in de praktijk vaak dat het van een grote vis in een kleine vijver naar een kleine vis in een grote vijver gaat. Argentinië is bijvoorbeeld momenteel het op een na grootste lid van de MSCI Frontier Communications Market-index, met een gewicht van 17%. Het zal naar verwachting echter slechts 0,5% van de opkomende marktindex van MSCI uitmaken nadat het is opgewaardeerd.

Vanuit het oogpunt van een belegger benadrukt dit het verschil tussen de definitie van een indexprovider van opkomende markten en wat beleggers denken dat ze krijgen. Het suggereert op zijn minst dat een zekere mate van discretie gerechtvaardigd is bij het beslissen over hoe men zijn vermogen belegt.