DWS: Schaduw Lehman Brothers op volatiliteit neemt na tien jaar sterk af

Tien jaar na de val van Lehman Brothers zal de volatiliteit van Amerikaanse aandelen scherp afnemen in de tienjaargrafieken. Dit is echter geen reden voor aandelenkoersen om een stijgende lijn in te zetten, stelt vermogensbeheerder DWS in de ‘Grafiek van de Week’.

“Marktdeskundigen proberen altijd lessen te trekken uit het verleden om zo de toekomst te voorspellen. Aan het begin van zo’n analyse is het de vraag welke waarnemingsperiode in acht wordt genomen. Vaak wordt er een tijdvak van tien jaar genomen, om overigens niet heel duidelijke redenen, als referentie om volatiliteits- of verliesrisco’s van financiële activa te schatten.

S p500aandelen

In de komende weken krijgt de volatiliteitsberekening een iets specialere betekenis. Morgen is het precies tien jaar geleden dat Lehman Brothers viel. De weken na de val van deze op drie na grootste zakenbank van de VS werden gekenmerkt door enorme koersschommelingen. Maar omdat de tien jaar om is, vallen deze onrustige dagen nu uit de berekeningen voor de achterliggende periode van tien jaar.

Onze Grafiek van de Week simuleert de volatiliteit van de Amerikaanse aandelenkoersen gebaseerd op de S&P 500. Als we de chaotische marktbewegingen van de herfst van 2008 niet meer meenemen, zal de ex-post berekende volatiliteit afnemen. Deze trend wordt versterkt door de recente perioden van extreem lage volatiliteit. We zagen hetzelfde in de herfst van 1997, toen de beurscrash van 1987 uit de berekeningen viel.

Als de volatiliteit daalt, zullen beleggers overwegen om grotere posities in te nemen met een bepaalde risicolimiet. Dat kan betekenen dat er meer kapitaal gaat naar aandelen. Als alles gelijk blijft, zullen een groter volume aan allocaties en meer vraag moeten leiden tot hogere waarderingen. Dit gebeurde al eerder: in de afgelopen decennia werd een lage volatiliteit en dus (althans op papier) lage risico’s gecorreleerd aan de hoge prijs/boekwaarde voor de S&P 500, en vice versa.

Zijn er rooskleurige tijden in het vooruitzicht in het tiende jaar van de bullmarkt? Dat valt nog te bezien, want de markt heeft zich inmiddels aangepast aan een klimaat van lage volatiliteit, zo blijkt uit de waarderingen.”