ETF Securities: Beleggers vrezen volgende ronde in handelsconflict

Industriële metalen ETP's boekten vorige week de hoogste uitstroom sinds februari 2018. De uitstroom uit industriële metalen bedroeg vorige week USD 71,4 mio. Beleggers lijken nog steeds bang voor een fall-out van de vraag als gevolg van de escalerende handelsoorlog.

Koffie ETP's boekten vorige week voor de zevende opeenvolgende week instroom. De koffieprijzen daalden afgelopen week met 2,7% (27% sinds het begin van het jaar). Er was een instroom van USD 3,8 mio omdat beleggers op zoek waren naar koopjes. Ruime productie en een depreciërende Braziliaanse real (die de verkoop van in Brazilië geproduceerde koffie in een wereldwijde, in US dollar luidende markt stimuleert) lijken de katalysatoren te zijn achter de prijsdaling. Veel beleggers vinden echter dat koffie is ‘oversold'. De laatste keer dat de prijzen tot dit niveau daalden was in 2013, waarna een scherpe stijging in prijzen kort daarna volgde (115% tussen november 2013 en oktober 2014).

Vorige week was er voor het eerst in vijf weken sprake van uitstroom uit Goud ETP’s ter waarde van USD 44,8 mio. Een stabiliserende goudprijs kan voor sommige beleggers een katalysator zijn geweest om winst te pakken. Goud boekte vorige week een stijging van 0,2% (2,0% in de afgelopen maand) doordat de Amerikaanse dollar is deprecieerde.