Monex: Dollarsterkte dankzij handelsoorlog lijkt langzaam verleden tijd

Zoals ook bladeren van kleur veranderen in de herfst, lijkt ook de impact van handelsoorlogen op de dollar niet meer te zijn wat het gedurende de zomer was. De aankondiging dat China reageert met 5-10% aan tarieven op Amerikaanse goederen op meer dan 5.000 items zorgde vandaag dan ook voor zwakte in de dollar. Dit in schril contrast met wat we eerder zagen voor de zomer, waarbij de aankondiging van tarieven op goederen uit China, de EU en de rest van de wereld genoeg was om de EURUSD koers van bijna 1.25 naar onder de 1.15 te sturen. Dit was dankzij safe haven flows en de hoop dat de tariefdreigementen van Trump zouden leiden tot betere handelsovereenkomsten voor de VS. Nu lijken juist zorgen over hoe de handelsoorlog als een boemerang bij de VS kan terugkomen en juist de Amerikaanse economie zelf kan treffen naar de voorgrond te schuiven.

Dit lijkt een van de redenen waarom de dollar niet overtuigend door de 1.15 grens tegenover de euro wist heen te breken midden augustus en zich nu weer comfortabel heeft gevestigd in de oude handelsrange van 1.15-1.18 (grafiek 1).

De verdere reactie van de dollar op de handelsspanningen is onzeker, aangezien er nog steeds factoren spelen die voor steun zorgen voor USD. Zo is de MSCI Opkomende Markten Valuta Index (grafiek 2) nog steeds in een sterk neerwaartse trend sinds april, wat een indicator is dat opkomende markten in het nauw zitten. Aangezien deze investeringen in tijden van onrust vaak de veilige dollarmarkt instromen is dit de komende tijd waarschijnlijk een steun in de rug voor de dollar.

Al met al menen wij dat toenemende handelsspanningen nog steeds netto positief zullen zijn voor de dollar, maar niet genoeg zijn om uit de huidige handelsrange van 1.15-1.18 op EURUSD heen te breken.

Dollareurokoers