DWS: Stress-indicator Fed St.-Louis staat nog op groen

Terwijl de wereld terugblikt op de val van Lehman Brothers, is de markt vooral bezig met de vraag of er op korte termijn een kans is dat er zich een nieuwe crisis aandient.

St Louis Fed

Stlouisfed

Volgens de Federal Reserve Bank van St. Louis, is er momenteel weinig reden om bang te zijn voor een nieuwe financiële marktcrisis, althans volgens zijn stress-indicator die rekening houdt met 18 verschillende componenten.

“In de zomer van 2017 en dus in de aanloop naar de vorige crisis sloeg de indicator wel alarm, meer dan 12 maanden voor de val van Lehman Brothers. Momenteel bevindt diezelfde indicator zich nog in het groen”, schrijft de Duitse vermogensbeheerder DWS in de ‘ Chart of the week’. Dat die indicator nog positief is, is grotendeels te danken aan de centrale banken, die de economie en de financiële markten in moeilijke tijden hebben gestabiliseerd. Daarvoor gebruikten ze soms maatregelen die voorheen ondenkbaar waren.

Maar dat beleid kan marktspelers verleiden tot een opstapeling van nieuwe risico’s. Denk bijvoorbeeld aan de stijging van de schuldenlast van Amerikaanse bedrijven. De huidige rust zal niet eeuwig duren en begin dit jaar nog zagen we dat de stemming op de markten heel snel kan omslaan.