BNY Mellon IM: De Japanse aandelenmarkt wordt ondergewaardeerd

De Japanse aandelenmarkt wordt door veel beleggers ondergewaardeerd maar biedt juist veel groeipotentieel. Miyuki Kashima, hoofd Japanse aandelen bij vermogensbeheerder BNY Mellon Asset Management Japan (onderdeel van BNY Mellon IM), geeft negen redenen om in Japanse aandelen te stappen.

Mizukikashima
Miyuki Kashima

1. Gunstig macro-economisch klimaat

Het bbp van Japan heeft na 21 opeenvolgende kwartalen van groei het bbp-verlies van de afgelopen 2 decennia goedgemaakt. De regering is pas halverwege om het uiteindelijke bbp-doel van ¥600.000 miljard te halen en er is dus nog geen aanleiding voor beleidswijzigingen, hetgeen gunstige vooruitzichten biedt voor beleggers.

2. Minder gevoelig voor handelsoorlog

Het beeld dat de Japanse economie vooral uit exportafhankelijke industrieën bestaat klopt volgens Kashima niet. “Japan heeft een sterke lokale economie die minder gevoelig is voor wereldwijde trends, maar buitenlandse beleggers focussen vaak alleen op de grote export-georiënteerde bedrijven.”

3. Politieke stabiliteit

Na een periode van 7 verschillende premiers in 6 jaar, is Shinzo Abe al sinds 2012 minister-president van Japan. Hij heeft in november zijn tweederde meerderheid in het Lagerhuis behouden en houdt vast aan het Abenomics beleid (een combinatie van monetaire en overheidsstimulansen voor de economie).

4. Lonen groeien

De groei bij Japanse bedrijven is nu ook terug te zien in de lonen. In 2016 zei 90% van de grote Japanse bedrijven dat zij een loonsverhoging planden, waar kleine bedrijven ook steeds meer volgen. Deze stijging is goed voor de binnenlandse consumptie en zorgt voor een gezonde economie, aldus Kashima.

5. Liquide banken

Japanse banken hebben een erg lage lening/deposito ratio van 60%. Er is dus veel kapitaal beschikbaar voor leningen aan Japanse bedrijven om te investeren en hun winst te maximaliseren.

6. Hoge liquiditeit bij bedrijven

Door de deflatie van de afgelopen jaren liepen inkomsten terug en hebben Japanse bedrijven afgezien van investeringen en grote kasreserves opgebouwd. Wanneer prijzen weer gaan stijgen kunnen deze reserves gebruikt worden voor bedrijfsinvesteringen wat bevorderlijk is voor beleggers en de economie.

7. Ondergewaardeerde markt

Internationale beleggers hebben de afgelopen jaren vooral gefocust op de negatieve aspecten van de Japanse economie waardoor ze vaak onderwogen zijn in Japanse aandelen. Nu de Japanse economie langzaam gaat groeien zullen beleggers hun allocatie aanpassen hetgeen een impuls voor de aandelenkoersen betekent.

8. Goedkope aandelen

Japanse aandelen lijken vaak erg goedkoop, wanneer wordt gekeken naar bijvoorbeeld de koers/winstverhoudingen. Volgens Kashima blijven de aandelenkoersen achter bij bedrijfsprestaties en biedt dit potentie voor toekomstige koersstijgingen.

9. Onontdekte pareltjes

Door de gesloten Japanse bedrijfscultuur vallen veel, soms zelfs grote, bedrijven buiten de beleggingscriteria van veel buitenlandse beleggers. Lokale gespecialiseerde onderzoeksteams kunnen daarom van waarde zijn door bedrijven met veel potentie, die buiten de radar van doorsnee beleggers vallen, op te sporen.