Beleggersvertrouwen wereldwijd lager in september

De Global Investor Confidence Index van State Street Global Exchange bereikt in september een stand van 88,3, hetgeen een daling betekent van 5,7 ten opzichte van de herziene stand van augustus van 94,0.

Vertrouwenbeleggers

Kenneth Froot, emeritus hoogleraar aan Harvard University en één van de oprichters van de index: “Wat opvalt is dat risico aversie met name is toegenomen onder institutionele investeerders uit Noord-Amerika. Dit wordt veroorzaakt door hoge beurskoersen en toegenomen zorgen omtrent een mogelijke vertraging van bedrijfsresultaten. Tegelijkertijd zorgt een escalatie van het handelsgeschil tussen de VS en China voor een daling van het vertrouwen onder Noord-Amerikaanse beleggers naar een niveau dat sinds 2012 niet meer is bereikt."

Michael Metcalfe, Senior Managing Director en Head of Global Macro Strategy van State Street Global Markets: “Terwijl de recordhoogtes van de Amerikaanse beurzen een positief effect hebben op het vertrouwen onder ondernemers en consumenten, worden beleggers tegelijkertijd steeds voorzichtiger. Institutionele investeerders hebben hun blootstelling aan risicovolle beleggingen de afgelopen twee maanden verlaagd en tegelijkertijd staat onze Investor Confidence Index op het laagste niveau van de afgelopen vijf jaar. Dit impliceert dat beleggers van mening zijn dat al het positieve economische nieuws reeds verwerkt is in de huidige beurskoersen”.

Een ICI score van 100 duidt op een neutrale risicobereidheid. De Investor Confidence Index van State Street komt tot stand op basis van een analyse van daadwerkelijke handelsdata van de bewaarbank die USD 33,1 biljoen in bewaring heeft. Hoe meer aandelen gekocht worden door institutionele beleggers, hoe groter hun risicobereidheid en vertrouwen.