Fidelity: Chinese groeidip hoeft niet zo diep te zijn

Bijdrage door George Efstathopoulos, portefeuillebeheerder bij Fidelity International

Hoewel het moeilijk is te voorspellen wanneer er een einde komt aan de handelsoorlog tussen de VS en China, zien we dat beleggers zich wapenen tegen een flinke dip in de groei van het Chinese bbp. Die dip hoeft echter niet zo diep te zijn als economen vrezen, zeker nu de groei van de Chinese economie meer is gericht op het binnenland en het land meer handelspartners heeft.

Wat niet mag worden vergeten dat de Chinese aandelenmarkt met 25% is gedaald ten opzichte van de piek die het januari jongstleden behaalde. Ook ligt de koers/winstverhouding onder het tienjaarlijkse gemiddelde. Daar staat tegenover dat het rendement op het eigen vermogen in China tot de beste behoort in Azië. Verwacht wordt dat dit rendement nog beter wordt. Dit zorgt voor nieuwe kansen voor beleggers om de markt (weer) te betreden.

Forse volatiliteit blijft iets om rekening mee te houden. De timing van de Trump als het gaat om zijn beslissingen de handelstarieven al dan niet aan te passen wordt vooral bepaald door de aankomende tussentijdse verkiezingen in de VS. De inzet van Trump is daarbij om de Rebublikeinen aan een zo groot mogelijke winst te helpen zodat zij de meerderheid zullen behouden in beide huizen van het Amerikaanse congres. Dit houdt in dat hij zijn retoriek tot ten minste na de verkiezingen zal volhouden. Mochten de Republikeinen succesvol zijn bij de tussentijdse verkiezingen dan is het waarschijnlijk dat de handelsoorlogen nog langer zullen duren.