Braziliaanse ‘O Trumpinho’ meest vriendelijk voor financiële markten

Van de twee voornaamste kandidaten voor de Braziliaanse presidentsverkiezingen van aanstaande zondag lijkt populist Jair Bolsanaro, bijgenaamd ‘O Trumpinho’, het meest vriendelijk voor de financiële markten. Niet omdat hij verstand heeft van economie, want dat heeft hij naar eigen zeggen niet, maar wel omdat hij waarschijnlijk de noodzakelijke pensioenhervorming en privatiseringen doorvoert. Zijn tegenstrever Fernando Haddad verwerpt die bij voorbaat, en delft vermoedelijk het onderspit in de stemhokjes.

Dit stelt Edwin Gutierrez, hoofd opkomende markten bij Aberdeen Standard Investments, in een voorbeschouwing op de verkiezingen.

Hoofdpunten van Gutierrez’ betoog:

  • In Brazilië heerst er een groot ongenoegen over de jarenlange corruptie binnen vrijwel de gehele politieke elite.
  • De kans is reëel dat de populist Bolsanaro in de tweede ronde aan het langste eind zal trekken. Zijn dan waarschijnlijke tegenstrever Haddad wordt het meest met de corrupte status quo geïdentificeerd.
  • Balsanaro is van de twee het vriendelijkst voor de financiele markten, maar beleggers mogen geen wonderen verwachten.
  • Onder invloed van zijn economisch adviseur Paulo Guedes, is ‘O Trumpinho’ van plan het vrijwel onbetaalbare Braziliaanse pensioenstelsel te hervormen. Ook wil hij staatsdiensten privatiseren. Dat is goed voor het verminderen van de staatsschuld.

    Beleggers kunnen hopen op dergelijke hervormingen, maar moeten daar niet van uitgaan. Als adviseur Guedes afhaakt en Bolsanaro zijn populistische agenda ongeremd zou uitvoeren, zonder duidelijk economisch plan, belooft dat weinig goeds voor Brazilië.