ETF Securities: Prijzen cyclische grondstoffen stijgen door aanbodtekort

De prijzen van grondstoffen stegen vorige maand met 1,3%. De prijzen kregen steun van met name de cyclische sectoren, energie en industriële metalen. Ondertussen stabiliseerden de goudprijzen zich, waardoor een eerdere bron van negatieve invloed op het grondstoffencomplex wegviel. De Amerikaanse dollar is met bijna 1% gedeprecieerd, wat de opleving van grondstoffen heeft bevorderd. Aangezien de renteverhogingen van de Fed zijn ingeprijsd, geven Nitesh Shah en Aneeka Gupta van ETF Securities in hun nieuws Commodities Monthly Monitor aan dat zij een periode van stabiliteit van de Amerikaanse dollar verwachten, wat de de prijzen van grondstoffen weer ten goede zal komen.

Hoewel de handelsoorlog escaleert, gaf de markt blijk van opluchting dat er een minder bestraffend tarief van 10% werd toegepast (in plaats van 25%) na een nieuwe ronde van heffingen op Chinese importgoederen ter waarde van USD 200 miljard. De prijzen van industriële metalen konden hierdoor stijgen, waarbij de Bloomberg Commodity Industrial Metals Sub-index 2,8% hoger uitviel. Palladium, een van de meest industriële edelmetalen, boekte in de loop van vorige maand een stijging van 17%, omdat het eerdere pessimisme werd afgeschud en de markten rekening hielden met de sterke fundamentals van het metaal. De meeste metalen hebben een tekort aan de aanbodzijde en Shah en Gupta verwachten dat de voorraden als gevolg daarvan zullen blijven dalen. Zij menen ook dat de prijzen van goud en zilver de bodem hebben bereikt. Deze defensieve metalen zouden de andere metalen in een opwaartse correctie kunnen volgen.

  • Landbouwsector: vee en soft commodities veren op, terwijl granen instorten. Suiker en koffie hebben een ‘opluchtingsrally' op gang gebracht, omdat het negatieve sentiment al een tijdje is ingeprijsd. Het meest recente rapport van de World Agricultural Supply and Demand Estimates (WASDE) heeft zijn schattingen van de graanmarkt opnieuw naar boven bijgesteld, waardoor de prijzen lager uitvallen.
  • De prijzen van industriële metalen weerspiegelden stevige fundamentals. De industriële metalen vormde de op één na best presterende sector binnen de grondstoffensector. Beleggers verlegden hun aandacht van de handelsoorlog naar de fundamentals van de belangrijkste industriële metalen. Hoewel de sector waarschijnlijk volatiel zal blijven, verwachten Shah en Gupta dat de prijzen van industriële metalen zich zullen herstellen als gevolg van de fundamentals.
  • De vooruitzichten voor olie blijven positief. De olieprijzen blijven stijgen omdat de OPEC weigert het quotum van de groep uit te breiden. Met zowel de Brent als de WTI-curven in backwardation lijken de vooruitzichten voor olie op korte termijn positief te zijn.