Sell-off dreigt als Brazilië linkse president kiest

Brraziliaanse markten wacht mogelijk een ‘sell-off’ als er bij de presidentsverkiezingen deze maand wordt gekozen voor een linkse kandidaat. Dat betoogt Irina Topa-Serry, senior econoom bij vermogensbeheerder AXA IM.

Topa-Serry verwacht namelijk niet dat een linkse president, zoals kandidaten Fernando Haddad of Ciro Gomes, werk maakt van hervormingen om de oplopende schulden terug te dringen. En pijnlijke hervormingen zijn volgens de econoom de enige manier om de Braziliaanse schuldenlast te verminderen. Die worden alleen doorgevoerd als Brazilianen een hervormingsgezinde kandidaat als Geraldo Alckmin, Jair Bolsonaro of Marina Silva kiezen, stelt de econoom.

De Braziliaanse staatsschuld bedraagt zo’n 77% van het bbp, in 2013 was dat nog 51,1%. De overheidsschuld is voornamelijk in de lokale munt uitgegeven (96% van de totale staatsschuld is op die manier gefinancierd), en slechts 12% van deze staatsobligaties is in buitenlandse handen. Daarmee heeft Brazilië, dat herstelt van een diepe recessie, een redelijk sterke uitgangspositie. Het grootste probleem van het Zuid-Amerikaanse land is dat 90% van de huidige overheidsuitgaven verplichte uitgaven zijn (zoals pensioenen en salarissen) waarop bijna niet kan worden bezuinigd. De huidige president Michel Temer trachtte recent maatregelen door te voeren, maar stuitte op het Braziliaanse Congres.

Topa-Serry verwacht dat – ongeacht de politieke voorkeur van de presidentskandidaat – de nieuwe president het lastig krijgt met het Congres. Dat had dit jaar al gevolgen voor de Braziliaanse munt, die in 2018 al 15% tegenover de dollar inleverde. De Braziliaanse index leverde dit jaar 8% aan waarde in.

De mate van steun van het Braziliaanse congres voor de nieuwe president en diens regering is belangrijk voor hervormingen. De hervormingen zijn weer een vereiste voor een opleving van de Braziliaanse economie. Een overwinning voor een hervormingsgezinde kandidaat kan op de markten voor ‘opluchting op korte termijn’ zorgen, aldus Top-Serry. De mate van steun van het Congres zal vervolgens bepalen of sprake is van een heuse opleving van Braziliaanse beleggingen of een ‘dead cat bounce’-scenario.