Rally Braziliaanse markten zal na eerste ronde verkiezingen voortzetten

Hier treft u het commentaar van Paul Greer van Fidelity op de uitkomsten van de eerste ronde van de presidentverkiezing in Brazilië die zijn gewonnen door de rechts-populistische presidentskandidaat Jair Bolsonaro. Hij strijdt in de tweede ronde tegen Fernando Haddad van de Arbeiderspartij.

“Op basis van het nieuws dat Bolsonaro de eerste ronde heeft gewonnen, zullen de Braziliaanse markten hun rally voortzetten”, aldus Greer, “maar wanneer de euforie van de verkiezingen is weggeëbd, komen de markten voor flink wat uitdagingen te staan.”

“Mocht Bolsonaro inderdaad de volgende president van Brazilië worden, dan zal het positieve effect van zijn winst snel vervagen. Het zal voor Bolsonaro lastig worden om een meerderheid in het congres achter zijn plannen te krijgen. Die meerderheid is wel nodig om de broodnodige fiscale hervormingen in het land door te kunnen voeren.”

Greer verwacht, ongeacht de verkiezingen, dat de Braziliaanse staatsfinanciën zullen verslechteren en dat de kredietstatus van Brazilië verder zal dalen en op ‘B’ zal uitkomen in 2019. “Groei van de Braziliaanse economie is niet uitgesloten, maar we verwachten dat deze de komende periode traag blijft. We hebben ook het gevoel dat het monetaire beleid van Brazilië te ruim is. De rente zal moeten stijgen gezien onze verwachtingen dat de inflatie in Brazilië zal oplopen in de komende zes tot twaalf maanden.”