Schroders’ Keith Wade: Handelsconflict kan Amerikaanse economische groei vertragen

Keithwade
Keith Wade

Het handelsconflict tussen de VS en China escaleert verder, met een nieuwe ronde van importheffingen van beide kanten. Het lijkt een langdurige strijd te worden tussen de twee economische grootmachten. Maar ook al is de impact op de mondiale activiteit negatief, Keith Wade, hoofdeconoom bij Schroders , denkt dat het handelsconflict alleen niet voldoende is om de economische cyclus tot staan te brengen. Maar de combinatie van de handelsspanningen met een krapper monetair beleid en afnemende budgettaire stimulans, zorgt wel voor een groeivertraging van de Amerikaanse economie in 2019 met mogelijk een einde van de economische expansie in de VS in 2020.

China op achterstand, maar heeft nog munitie achter de hand

De VS heeft importtarieven op Chinese goederen ter waarde van bijna 250 miljard dollar, ongeveer de helft van de totale invoer uit China. In reactie daarop heeft China tarieven op Amerikaanse goederen ter waarde van 60 miljard dollar opgelegd, waarmee het totaal op 110 miljard dollar uitkomt. Dit betreft bijna 90% van alle invoer uit de VS naar China. Tenzij er vooruitgang wordt geboekt in de handelsbesprekingen, zullen de meest recente tarieven per 1 januari 2019 stijgen van 10% tot 25%. De VS heeft inmiddels gedreigd met een derde tariefronde voor de resterende 267 miljard dollar aan invoer uit China.

Het is duidelijk dat een volgende tariefronde een grotere impact op China zal hebben dan op de VS. De 250 miljard dollar komt overeen met ongeveer 11% van de Chinese export of 2% van het BBP . Als de VS een derde ronde zou opleggen, zou dit 3,5% van het Chinese BBP treffen. Eenzelfde berekening voor de VS suggereert dat slechts 1% van het BBP zou worden beïnvloed als China invoerrechten op al zijn invoer uit de VS zou heffen.

China heeft echter meer mogelijkheden om tegenmaatregelen te nemen naast het opleggen van importtarieven. Veel Amerikaanse bedrijven handelen via lokale dochterbedrijven. Zo verkoopt GM meer auto’s in China dan in de VS en Apple zet dubbel zoveel iPhones af in China dan in de VS. En de Chinese autoriteiten kunnen het Amerikaanse bedrijven heel moeilijk maken door ze bijvoorbeeld tegen te werken als ze meedingen naar Chinese contracten. Alles lijkt erop dat het een langslepend conflict wordt, Wade voorziet niet dat een van beide partijen genegen is toe te geven.

Het conflict raakt de hele toeleveringsketen, met name in Azië. Dat is een van de redenen waarom de opkomende markten het moeilijk hebben. Maar het levert ook winnaars op. Beide partijen zullen alternatieve toeleveranciers zoeken. Brazilië zal profiteren met de export van sojabonen.

Groei vertraagt en valt stil in 2020

Amerikaanse bedrijven staan voor het dilemma of zij de hogere kosten doorberekenen aan hun klanten of dat zij interen op hun winstmarges. De onzekerheid rond het conflict remt ook de kapitaalbestedingen.

Het handelsconflict raakt meer de opkomende markten dan de VS en op zich is het niet voldoende om de Amerikaanse groei te ontregelen. Wade meent dat het eerst een wereldwijd handelsconflict moet worden, wil het een significant effect op de mondiale groei hebben. Maar ook al is er nog geen sprake van China versus de rest van de wereld, het conflict zorgt wel voor tegenwind voor de wereldeconomie. In combinatie met een krapper monetair beleid en afnemende budgettaire stimulans, meent Wade dat de economische groei in de VS zal vertragen tot 2% in 2019 en mogelijk eindigt de expansiefase in 2020.

Amerikaanse aandelenbeurzen kwetsbaar voor groeivertraging

De Amerikaanse aandelenbeurzen blijven tot nu toe onbewogen onder de oplopende spanningen. De winsten worden vooral gedreven door de winstgroei. Maar dat maakt de markten kwetsbaar. Zodra de groei vertraagt, valt daarmee de grootste drijfveer weg en dat is geen goede voorbode voor risicovolle assets. Een groeivertraging in de VS gaat waarschijnlijk samen met een verzwakking van de dollar en dat kan de opkomende markten wat lucht geven.