Pictet AM: BBB-bubble maakt obligatiemarkten riskant

Zowel kredietwaardige investment grade-bedrijfsobligaties als high yield-obligaties zijn riskanter dan hun rendementen nu aangeven. De enorme groei van de laagste kwaliteit investment grade (BBB) betekent een significant risico voor beleggers in beide obligatieklassen.

Supriyamenon
Supriya Menon

Dat stellen Shaniel Ramjee en Supriya Menon, respectievelijk senior investment manager en senior multi asset strategist bij vermogensbeheerder Pictet AM.

Ze noemen de markt voor kredietwaardige bedrijfsobligaties (investment grade) ‘significant riskanter’ dan in het verleden. Vergeleken met eerdere cycli is het marktaandeel van obligaties met de laagst mogelijke investment grade-rating (BBB) ‘exceptioneel hoog’, dankzij een scherpe stijging in de afgelopen tien jaar.

Schuld met een BBB-rating is nu goed voor ongeveer de helft van de investment grade bedrijfsobligatiemarkt in zowel Europa als de VS.

Dat is een probleem, aldus Ramjee en Menon, want als de economie vertraagt en het aantal wanbetalers toeneemt dan zal een deel van de BBB-obligaties worden afgewaardeerd en dus high yield worden. “Sectoren die meer defensief zijn en moeite hebben hun winstgroei op peil te houden, worden doorgaans het hardst geraakt. Portefeuilles die gericht zijn op investment grade-schuld zullen dan gedwongen worden te verkopen.”

Shanielramjee
Shaniel Ramjee
Dat zou repercussies hebben voor de markt als geheel, aldus de Pictet-specialisten, maar vooral voor de high yield-markt. Deze markt moet dan immers een aanbod van ‘nieuwe’ (lees: afgewaardeerde) bedrijfsobligaties zien te verwerken. Tijdens vorige groeivertragingen werd tussen de 5 en 10% van de Amerikaanse BBB-schuld afgewaardeerd; gemiddeld betrof dat een bedrag van $60 tot $80 miljard. Nu zouden de ‘fallen angels” een waarde vertegenwoordigen van tenminste $150 miljard. “Dat is een enorm bedrag”, aldus Ramjee en Menon, vergeleken met de totale omvang van de Amerikaanse high yield-markt ($1300 miljard).

Een nieuw marktevenwicht kan alleen worden gevonden door koersdalingen en dus een stijging van de marktrente. “Dit zal ook nieuwe uitgiftes raken.”

Ramjee en Menon zien een aantal redenen voor de sterke stijging van BBB-schuld: Bedrijven financieren zich eerder op de obligatiemarkt omdat banken zich dankzij strengere regulering deels uit de kredietmarkten hebben teruggetrokken

  • Bedrijven hebben veel geleend om overnames te financieren. Vooral telecombedrijven en andere consumentgerichte ondernemingen zijn zeer actief geweest, en hebben vaak een BBB-rating
  • Een stijgend aantal aandeleninkoopprogramma’s en dividendbetalingen wordt met geleend geld gefinancierd