Invesco: 'Perfect storm' op aandelenmarkten

De normalisering van het Amerikaanse monetaire beleid in combinatie met protectionisme kan zorgen voor een ‘perfect storm’ op de aandelenmarkten, stelt Kristina Hooper, Chief Global Market Strategist van vermogensbeheerder Invesco in een reactie op de slechtste handelsdag op Wall Street sinds februari. Ze acht het goed mogelijk dat er wereldwijd ‘significante’ koersdalingen gaan plaatsvinden, waarbij de zwaarste klappen in de VS plaatsvinden. Wel zorgt het naar verwachting sterke cijferseizoen voor een bodem waardoor koersen relatief snel kunnen terugveren.

Voor actieve lange termijn-beleggers is de huidige markturbulentie dan ook een kans, aldus de strateeg, Ze waarschuwt al een jaar voor een koerscorrectie door bovenstaande samenloop van omstandigheden; volgens haar onderschatten beleggers lange tijd de ernst van het Amerikaans-Chinese handelsconflict.

In een onderzoek van Invesco onder beleggers voor en na de sell-off in februari bleek al dat het vertrouwen van beleggers in aandelen afnam. In het eerste kwartaal oordeelde 80% van de beleggers dat het een goede tijd was om te beleggen; in het tweede kwartaal daalde dat tot 69%. Hooper: “Dit geeft voor mij aan dat er beleggers uit de aandelenmarkten stappen zodra zich zorgen aandienen.”

Aandelen kwamen onder druk na de stijging van het rendement op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties, van net onder de 3% naar 3,2%. Fed-voorzitter Powell liet eerder weten dat de Fed de korte rente ‘significant’ kan verhogen voordat het beleid genormaliseerd is. Ook de balansverkleining van de Fed en de hogere schulduitgifte door de federale overheid dragen hun steentje bij. Hooper: “Zoals we eerder gezien hebben leidt een significante stijging van de 10-jaars rente tot een herwaardering van aandelen.” De handelsoorlogen zijn een andere cruciale oorzaak van de marktonrust. Beleggers wilden graag geloven dat het met een sisser af zou lopen. Zo herstelden koersen zich begin dit jaar snel toen de Chinese president Xi Jinping een verzoenende toespraak hield in maart (tijdens het Boao Forum). Hooper spreekt van een ‘asymmetrische reactie’ op de ontwikkelingen op handelsvlak (een overreactie op goed nieuws en een zeer gematigde reactie na slecht nieuws) die niet langer houdbaar is. Daar komt bij dat de negatieve gevolgen van de handelsoorlog nog niet zichtbaar zijn in de macrodata; zeker niet in de VS waar de economie op volle toeren draait. Dat begint nu te veranderen: zie de neerwaartse aanpassingen van de groeiramingen door het IMF. Het Fonds waarschuwt dat de gevolgen van de conflicten in 2019 zullen doorwerken in de vorm van een lagere groei van het BBP . Bedrijven laten ook merken dat tarieven hun resultaten gaan beïnvloeden.

De verstoring van de wereldwijde productieketens is een grote zorg, aldus Hooper. Ze citeert het Cato Institute: “Terwijl in de 20e eeuw de productie en assemblage van het grootste deel van een bedrijf plaatsvond op één locatie, vaak onder één dak, zijn die muren op de fabrieksvloer inmiddels doorbroken en overbrugt de productie grenzen en oceanen. Belasting van de import staat nu gelijk aan het bouwen van een muur in het midden van een assemblagelijn uit de 20e eeuw, waardoor productie wordt belemmerd en de kosten op vergelijkbare wijze worden verhoogd. Dat verklaart ook de oppositie van Amerikaanse fabrikanten tegen de koers van Trump. Amerikaanse tarieven verhogen hun kosten en de resulterende vergelding van buitenlandse regeringen zal hun exportinkomsten verminderen, waardoor de winst aan beide kanten wordt gedrukt. "

Eerder deze week waarschuwde Hooper dat het recente handelsakkoord tussen de VS, Mexico en Canada de handelsruzie tussen China en de VS verder verscherpt. Ze stelde toen dat een ‘relatief korte, maar significante sell-off in het vierde kwartaal’ goed mogelijk was.