LGIM: Treasuries van onderwogen naar neutraal

De Britse vermogensbeheerder LGIM heeft zijn oordeel over Amerikaanse staatsobligaties naar boven bijgesteld, van onderwogen naar neutraal. Juist de recente verkoopdruk, met als gevolg daarvan een stijgende Amerikaanse rente, maakt deze schuldtitels volgens LGIM aantrekkelijker. ‘Het rendement op treasuries is dichtbij onze inschatting van de juiste waarde’, aldus Christopher Jeffery, Fixed Income Strategist van LGIM. ‘Tijd om er minder pessimistisch over te worden.”

De rentestijging in de VS wordt veroorzaakt door sterke macrocijfers (waardoor de Fed de teugels verder zal aantrekken), recente opmerkingen van Fed-vooorzitter Powell (over verdere renteverhogingen) en het toenemende aanbod van treasuries (nodig om de belastingverlagingen van Trump te financieren).

Volgens LGIM zijn er nog twee andere minder zichtbare, maar belangrijke factoren. Ten eerste neemt de binnenlandse institutionele vraag af. Amerikaanse bedrijven werden fiscaal gestimuleerd om gaten in hun pensioenfondsen te dichten, maar die prikkel is halverwege september beëindigd.

Ten tweede zijn treasuries minder aantrekkelijk geworden voor Japanse beleggers. De kosten van het afdekken van het valutarisico zijn inmiddels dermate hoog geworden (2,75%), dat deze het voordeel van een hogere Amerikaanse rente meer dan teniet doen.

Met de verhoging van onderwogen naar neutraal gaat LGIM duidelijk tegen deze markttrend in. En wel om de volgende redenen:

  • Door de gedaalde koersen is dit de beste kans op de markt voor Amerikaanse staatsobligaties in vier maanden tijd
  • De door de geldmarkten ingeprijsde renteverhogingen zijn in lijn met de wat de Fed zelf aangeeft
  • De marktconsensus voor obligaties met een langere looptijd is verschoven naar onderwogen. Dat betekent dat beleggers scherp de andere kant op kunnen bewegen als ze mis zitten
  • LGIM ziet geen overtuigend bewijs dat hogere yields negatief zijn voor aandelen, en beschouwt lopende obligaties als een goede hedge voor de aandelenportefeuille.