ASI: Geen paniek over beursdip, kijk naar bedrijfswinsten

De dalende beurskoersen zijn geen reden voor paniek, zegt Karolina Noculak, beleggingsstrateeg bij vermogensbeheerder Aberdeen Standard Investments.

Onderzoek wijst immers uit dat de aandelenmarkt pas echt geraakt wordt door stijgende yields op obligaties als die in de buurt komen van de 3,5-3,6 procent. Nu zitten ze nog rond de 3,2 procent. De paniekerige reactie zegt wel iets over de heersende onzekerheid onder beleggers, zegt Noculak. Die onzekerheid wordt onder meer gevoed door de donkere politieke wolken boven de markt: Brexit, een kwetsbare politieke situatie in Italië, de Amerikaans-Chinese handelsoorlog en de Congresverkiezingen in de VS van november.

Beleggers kunnen het beste scherp letten op de winstcijfers van Amerikaanse bedrijven, die de komende weken vrijkomen. Die cijfers zullen duidelijk maken of deze aandelendip aanhoudt, of slechts een hobbeltje is. Niettemin zal volatiliteit de markten blijven kenmerken, dat is het onvermijdelijke gevolg van de renteverhogingen door de Fed, zegt Noculak.