Handelsoorlog 'zou in het ergste geval 0,7% van het Chinese BBP kunnen afromen'.

Een aanslepende handelsoorlog tussen de VS en China zou de stijging van het Chinese bbp-groeipercentage met maar liefst 0,7% kunnen doen dalen en de groei in de VS ook kunnen beïnvloeden, aldus Prashant Chandran van Western Asset (een filiaal van Legg Mason ).

Prashantchandran
Prashant Chandran

Chandran is manager van het Legg Mason Western Asset Macro Opportunities Bond fonds, samen met Ken Leech, co-manager CIO van Western Asset . Hij zei dat een worst case scenario van een langdurige handelsoorlog het groeiprofiel van China sterker zou treffen dan dat van de VS.

"In een worst case scenario, waarin we uitgaan van een langdurige handelsoorlog en meer importtarieven ingesteld door de VS, verwachten we geen harde landing. Maar China zou volgend jaar 0,6%-0,7% van zijn bbp-tarief kunnen verliezen, zei hij.

"Een dergelijk scenario zou echter alleen werkelijkheid worden als China niet zou reageren op verdere tarieven via investeringen, bijvoorbeeld in infrastructuuruitgaven.

De handelsoorlog heeft zowel de aandelen- als de obligatiemarkten in 2018 beïnvloed. De beleggers maken zich zorgen dat er nog veel meer zou kunnen gebeuren als Trump in de komende Amerikaanse midterms het goed doet en zijn positie op politiek vlak kan versterken.

China meldde vrijdag dat het groeitempo in het derde kwartaal (juli-september) daalde tot 6,5%, de laagste waarde sinds de wereldwijde financiële crisis.

Chandran, die het Legg Mason Western Asset Macro Opportunities Bond fonds sinds de oprichting in 2013 beheert, merkte op dat Amerikaanse Treasuries zeer goed verkochten tegen de achtergrond van handelsoorlogen en de versnellende Amerikaanse groeicijfers.

Een jaar geleden bedroeg het rendement van Amerikaanse Treasuries 2,3%, maar nu zit het op 3,15%. Hij zei dat de Amerikaanse schatkistcertificaten op een dergelijk niveau opnieuw koopsignalen lieten zien, vooral nu de inflatie binnen de perken is gebleven. "Wij denken dat de inflatie in de VS volgend jaar binnen de perken blijft en dat daarom Amerikaanse 10-jaars Treasuries een koopje zijn," zei hij. "Terwijl de Amerikaanse economie voorlopig alleen groeit, denken wij niet dat deze divergentie kan voortduren. We gebruiken nog altijd een curve flattener trade in de VS, omdat onze visie op de lange termijninflatie is dat er veel seculiere tegenwind komt van diensten zoals Uber en Amazon ".