ASI: ‘Midterms’ duwen Trump nog dieper in handelsoorlog

Stephaniekelly
Stephanie Kelly

De Amerikaanse Congresverkiezingen van 6 november duwen president Trump waarschijnlijk naar meer handelsconflicten. Dat verwacht politiek econome Stephanie Kelly van vermogensbeheerder Aberdeen Standard Investments. Handelsoorlogen vallen onder het buitenlands beleid en daar houdt Trump de vrije hand, ook als de Democraten de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden veroveren.

“Trumps rekensommetje op het gebied van internationale handel is simpel. Elke keer als hij er iets over zegt, komt dat heel goed aan bij zijn achterban”, zegt Kelly. “Er is weinig voorspellend vermogen voor nodig om te zien dat hij zijn ‘America First’ agenda vooral zal najagen via zijn handelsbeleid, zeker als het Congres hem op andere tereinen meer aan banden legt.”

Ironisch genoeg berokkenen handelsconflicten vooral schade aan zijn achterban, stelt Kelly. “Veel van zijn kiezers werken voor bedrijven die het het zwaarst te verduren krijgen door de tarieven die de VS en China elkaar opleggen. Als consumenten hebben zijn kiezers bovendien het meest baat bij de goedkope importproducten uit China. De prijsstijgingen bijten de mensen die het economisch niet zo breed hebben, het hardst.”

Trump zal die nadelige gevolgen voor zijn achterban niet voor altijd kunnen verbergen. De eerste twee jaar van zijn presidentschap verliepen nog onder het gunstig gesternte van een wereldwijde groei, stijgende winsten en gestaag opklimmende aandelenmarkten. Dat kan de komende jaren veranderen.

Voorlopig blijft zijn beleid steun vinden bij zijn achterban. Bij minder bewegingsvrijheid op binnenlands politiek terrein zal hij zich dan ook makkelijk laten verleiden om de kaart van een confronterend handelsbeleid te blijven spelen. Kelly: “Trump zal de komende twee jaar waarschijnlijk elke kans benutten om met wie dan ook een duel over handel aan te gaan. Hij zal dit doen op een manier die zijn achterban tevreden stelt, zelfs als hij die kiezers daarmee uiteindelijk benadeelt.”