Monex: Zulke rare jongens zijn die Romeinen niet met hun ideeën over een ruimer begrotingsbeleid

Commentaar van Bert Hordijk, Monex

Italianen lijken uit te blinken in geniale ideeën, maar wellicht komen ze vanuit de verkeerde hoek en op het verkeerde moment. Gisteren kwamen de definitieve PMI's voor de Dienstensector van Italië uit op 49,2, net als de score voor de Maakindustrie op maandag, wat aangeeft dat beide sectoren waarschijnlijk niet, of negatief zullen groeien in de komende maanden (grafiek 1). Dit volgde op wat de Italiaanse vice-premier Luigi di Maio op dinsdag zei over het Italiaanse begrotingstekort in een interview met de Financial Times, waarin hij betoogde dat het ruimere Italiaanse begrotingsbeleid als voorbeeld zal gaan dienen voor de rest van Europa, waar bezuinigingen jarenlang de boventoon voerden.

Voor Italië als individueel land lijkt een hoger tekort een dubieuze ontwikkeling, omdat het overheidstekort al op 130% staat ten opzichte van het Bruto Binnenlands Product. Wanneer je het Eurozone breed beschouwd dan lijkt er echter meer speelruimte te zijn met een schuld-tot- BBP ratio voor het hele blok van 87% en in Duitsland bijvoorbeeld minder dan 62%. Dit is fors lager dan de schuld in de VS die boven de 100% is (grafiek 2), waar de budgettaire verruiming de economische groei flink lijkt te hebben aangewakkerd.

Het is dus niet heel vreemd dat de Italianen na een decennium zonder groei en een haperende economie lijken te hebben geconcludeerd dat niets doen geen optie is. Een meer stimulerend begrotingsbeleid in Europa zou namelijk ook hier de afremmende economie een flinke steun in de rug kunnen geven. En dat is een positief vooruitzicht voor de euro in 2019.

Tot op zekere hoogte lijkt het dus dat die Romeinen wellicht helemaal niet zulke rare jongens zijn met hun ideeën over een ruimer begrotingsbeleid. Ze hadden alleen in Berlijn of Brussel moeten zitten en niet in Rome.

Italie2019