Fidelity: Hogere uitgaven infrastructuur mogelijk na Congresverkiezingen

Hieronder vindt u het commentaar van Paras Anand, hoofd Asset Management in Azië-Oceanië van Fidelity International, over de Amerikaanse Congresverkiezingen:

"Ditmaal komt de uitslag van de Amerikaanse Congresverkiezingen een keer wél overeen met de verwachtingen van opiniepeilers en politieke analisten, met de Democraten die de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben gewonnen en de Republikeinen die hun marginale greep op de Senaat behouden. Het is de vraag of er iets is waar beleggers rekening mee moeten houden bij deze verkiezingsuitslag, die door sommigen zal worden gezien als een onvermijdelijke reactie tegen het onconventionele Witte Huis. Op de korte termijn misschien niet, maar als we hier in de loop van 2019 op kunnen terugkijken, blijkt mogelijk dat het een verdere stimulans was voor de binnenlandse groei."

"De zogeheten 'Trump hump', de opleving die zich voordeed na de verkiezingen in 2016, was deels een gevolg van de overtuiging dat de economische agenda op het binnenland zou zijn gericht, met name op infrastructuurinvesteringen. Er is echter beperkte vooruitgang geboekt op dit gebied, aangezien andere kwesties – namelijk belastinghervorming (gerealiseerd) en hervorming van de gezondheidszorg (mislukt) – prioriteit kregen. Tijdens de verkiezingscampagne van Clinton in 2016 stonden uitgaven voor infrastructuur hoog op de agenda van de Democraten (evenals bij Trump). Het is mogelijk dat met een focus van beide partijen op de opgelopen behoefte aan binnenlandse infrastructuurinvesteringen de houding van de Democraten ten opzichte van het begrotingstekort kan omslaan van oppositie (tegen belastingverlagingen) naar accommodatie (uitgaven voor wegen, ziekenhuizen, luchthavens).

Elke ontwikkeling in deze richting zou de economie verder stimuleren, de lonen blijven opdrijven in een toch al krappe arbeidsmarkt en mogelijk de huidige verwachtingen over wat de Fed volgend jaar gaat doen op losse schroeven zetten. De meeste politieke gebeurtenissen hebben een bescheiden economische impact – zouden deze Amerikaanse Congresverkiezingen de uitzondering blijken te zijn?"