Technologische vernieuwers versnellen groei

De jongste koersdaling in de technologiesector zou aantrekkelijke koopgelegenheden kunnen bieden voor beleggers die willen profiteren van structurele groeitendensen. Frank Schwarz, fondsbeheerder van het MainFirst Global Equities Fund, bevestigt dit nadat de MSCI World Information Technology Index met ongeveer 12 procentpunten daalde in oktober. Hij beschouwt dit als een tijdelijke correctie gebaseerd op beleggerssentiment en winstnemingen in het huidige resultatenseizoen. De bedrijven die hij in portefeuille heeft, noteren ook dit seizoen een gemiddelde organische omzetgroei van 28% , wat betekent dat de belangrijkste indicator intact blijft. Schwarz verwacht op lange termijn stijgende winstmarges en een groei met dubbele cijfers voor technologische vernieuwers – en niet alleen voor Facebook , Amazon en Alphabet ( Alphabet ).

“Een stijgende computerkracht in combinatie met dalende productiekosten blijft de grootste groeidrijver voor technologische innovaties,” zegt Schwarz. Smartphones hebben vandaag niet alleen meer computercapaciteit dan een klassieke desktop computer 15 jaar geleden, maar elke byte computergeheugen wordt ook goedkoper geproduceerd. In 1957 kostte bijvoorbeeld de productie van één gigabyte opslagruimte ongeveer 2 miljoen US dollar, terwijl vandaag de prijs maar 0,02 US dollar bedraagt. “Dezelfde evolutie zien we ook in huidige innovaties zoals batterijen voor elektrische wagens of 3D printers, twee producten die nog maar aan het begin van de ontwikkeling en het gebruik staan,” aldus de fondsbeheerder. De productiekost van batterijen voor elektrische wagens is de voorbije 12 jaar met een factor zes gedaald en de kost van 3D printing is zelfs met een factor 400 gedaald op slechts 7 jaar tijd.

Informatietechnologie als groeiversneller

De technologische verandering gaat niet alleen vooruit, ze versnelt ook. In de informatiewetenschap wordt dit bijvoorbeeld door de wet van Moore verklaard. Die zegt dat de computerkracht om de twee jaar verdubbelt, door de verdubbeling van het aantal transistors op een geïntegreerd circuit. Enkel de grenzen van de fysica beperken deze groei. Volgens Ray Kurzweil, een ingenieursdirecteur bij Alphabet , maken nieuwe technologieën het mogelijk om deze fysieke begrenzingen te overwinnen. In zijn Wet van de Versnellende Opbrengst stelt hij dat de computerkracht elk jaar begint te verdubbelen van zodra informatietechnologie de drijvende kracht wordt achter innovatie.

“Niet alleen de eindgebruikers profiteren van de steeds snellere technologische vooruitgang. De winnaars zijn ook bedrijven die tegemoet komen aan de groeiende behoefte aan gegevens binnen de technologische trends en die dus vooruitgang mogelijk maken,” zegt Schwartz. Bijvoorbeeld Nvidia , één van de grootste ontwikkelaars van grafische technologieën en chipsets, kondigde onlangs een recordgroei aan. In het tweede kwartaal van 2018 boekte het datacentersegment alleen al een groei van 83%. Ook op lange termijn is Nvidia één van de innovatoren met de laatste nieuwigheden. De jongste grafische kaart van Nvidia is zes keer sneller dan zijn voorganger. Dankzij compleet nieuwe technologieën zijn ook toepassingen buiten de entertainmentsector mogelijk,” zegt Schwarz.

Net zoals smartphones en big data nu de economische groei stimuleren, is het waarschijnlijk dat structurele groeitrends zoals automatisering, artificiële intelligentie en e-mobiliteit de economie in de toekomst zullen vorm geven. Daarom beschouwt Schwarz innovatieve bedrijven die zich daarvoor gepositioneerd hebben, als bronnen van aantrekkelijke rendementen, die ondanks de tijdelijke volatiliteit een sterk groeipotentieel hebben op lange termijn.