AllianzGI: Onzekerheid biedt ook kansen om te profiteren van risico’s

Hoewel de kapitaalmarkten een hekel hebben aan onzekerheid, is onzekerheid eigenlijk een bepalend kenmerk van hen. Als we alles van tevoren zouden weten, zouden we nooit verrassingen ervaren - en zouden we niet kunnen profiteren van risicopremies. Dat stelt Hans-Jörg Naumer, Global head of global capital markets & thematic research van AllianzGI, in The Week Ahead.

“Het meest in het oog springende kenmerk van de markten de afgelopen weken is de onzekerheid. De Economic Policy Uncertainty Index (EPU), een algoritme voor het analyseren van krantenartikelen, is opnieuw gestegen, net als de volatiliteit. Alle grote regio's zagen de EPU stijgen. De meest uitgesproken stijging vond plaats in China, waarschijnlijk als gevolg van de economische vertraging en het handelsconflict met de VS”, aldus Naumer.

De komende week blijft de onzekerheid aanhouden, zo voorziet Naumer. “Tweets of andere updates op sociale media zijn onmogelijk te voorspellen, dus deze blijven mogelijk. De politieke agenda voor de komende week oogt echter vrij leeg. Marktpartijen zullen zich daarom waarschijnlijk richten op economische gegevens, die belangrijker worden naarmate het duidelijk wordt dat we inderdaad de volwassen fase van de economische cyclus hebben bereikt. De centrale vraag in Europa, maar ook in Azië (vooral in China), is of die gegevens blijven wijzen op zwakte.”

Volgens Naumer begint de week voor beleggers pas echt goed op dinsdag, met de release van de Amerikaanse woningmarktcijfers. “Laten die cijfers een herstel zien na de recente en aanzienlijke vertraging? Woensdag komen in de VS de orders voor duurzame consumptiegoederen naar buiten evenals verkoopcijfers van bestaande huizen. Donderdag zullen de ogen zijn gericht op de raming van het consumentenvertrouwen in de eurozone. De index is recentelijk aanzienlijk gedaald, en een verdere daling zou geen verrassing zijn, vooral niet in Italië.”

Vrijdag worden de voorlopige inkoopmanagersindices (PMI's) vrijgegeven. “In de eurozone, Japan en de VS liggen de indices duidelijk nog steeds boven de uitbreidingsdrempel van 50. Indices in het eurogebied zullen waarschijnlijk iets verder verzwakken, terwijl de Amerikaanse indices robuust blijven”, zo voorziet Naumer.

“In het algemeen is de onzekerheid terug op de markten. Hoewel de economische gegevens uit de VS bemoedigend lijken, voldoen ze waarschijnlijk niet om het marktsentiment te verbeteren. Ten eerste zal het verschil in groei tussen Europa en de VS waarschijnlijk groter worden en ten tweede is het tijdelijke herstel van de aandelenmarkt niet sterk genoeg. Gelukkig is de verkoopdruk afgenomen, althans volgens de relatief sterke indexcijfers voor de grote regio's.”

Volgens Naumer lijken beleggers redelijk realistisch: “Stieren noch beren zijn in de meerderheid. Dit alles wijst op zijwaartse bewegingen en een lichte neerwaartse voorkeur voor de aandelenmarkten. Waarschijnlijk zal de Amerikaanse dollar stabiel blijven ten opzichte van de euro, hoewel deze laatste het laagste punt in tien jaar heeft bereikt ten opzichte van de dollar en speculanten aanzienlijke long-posities hebben opgebouwd. Het verschil in groei tussen Europa en de VS zal de dollar blijven ondersteunen, vooral omdat de Italiaanse begrotingskwestie nog steeds niet is opgelost en nog boven de Europese Unie hangt.”