Aberdeen Standard Investments verwacht terugkeer vola

2019 wordt een volatieler jaar voor beleggers dan 2018, de groei matigt en we moeten rekening houden met een correctie van de wereldwijde aandelenmarkten van 5 tot 15%. Dat zegt hoofd wereldwijde strategie Andrew Milligan van Aberdeen Standard Investments in een vooruitblik op komend jaar.

Andrewmilligan
Andrew Milligan

Politieke spanningen kunnen 2019 wel eens beheersen, met een mogelijke escalatie van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog als belangrijkste bron van zorg, stelt Milligan.

De positie van China zal de ontwikkeling van de wereldeconomie en de markten hoe dan voor een belangrijk deel bepalen. Als de ruzie met de VS oploopt, heeft dat niet alleen invloed op de handel, maar ook op de relatie van China met zijn buurlanden en de gehele machtsbalans in de regio rond de Stille Oceaan, aldus Milligan.

Wat betekent dit alles voor beleggers? Milligan ziet drie strategieën voor 2019:

  • Relatief veel cash aanhouden, om bij koersdalingen aandelen van solide bedrijven te kunnen kopen.
  • Nog meer dan voorheen selectief te werk gaan, om de winnaars van de verliezers in de volatiele markt te kunnen onderscheiden.

    Voor diversificatie verder kijken dan de traditionele verdeling aandelen-obligaties en het vizier richten op een breder palet van beleggingscategorieën. Milligan denkt aan schuldpapier uit opkomende markten, Amerikaanse inflatiegerelateerde obligaties en Europees onroerend goed. Hieronder vindt u de uitgebreidere versie van Milligans vooruitblik:

    Andrew Milligan, hoofd wereldwijde strategie bij Aberdeen Standard Investments, identificeert in zijn vooruitblik op 2019 vijf factoren die volgend jaar het beleggingslandschap zullen bepalen.

    Economische groei vertraagt

    De wereldeconomie zal volgend jaar verder groeien, maar in een langzamer tempo dan in 2018. Voorwaarde is wel dat de kerninflatie onder controle blijft en het monetair beleid zonder grote schokken aangepast wordt. Zolang de stimulerende maatregelen van de overheid doorwerken, blijft een Amerikaanse recessie nog tot 2020-2021 onwaarschijnlijk.

    Terug grotere volatiliteit

    Na het rustige 2017 volgde recent een correctie die de risico's van een macro-economische vertraging en de politieke onrust inprijsde. In de loop van 2019 verwachten we op zeker moment een verdere correctie van 5 tot 15% op wereldwijde aandelen. Tenzij er een grote schok komt, zullen de aandelenkoersen zich uiteindelijk herstellen. De vooruitzichten voor de bedrijfswinsten blijven immers positief, zelfs als de marges onder druk komen te staan.

    Politieke spanningen vertroebelen markten

    Het Amerikaanse beleid na de tussentijdse verkiezingen wordt cruciaal voor de financiële markten, maar het politiek populisme in Europa en daarbuiten kan ook een impact hebben. Elke belangrijke escalatie van het Amerikaans-Chinese handelsconflict volgen we van nabij. In een wereld van geïntegreerde toeleveringsketens zijn importtarieven een bot mes dat ook in het ondernemersvertrouwen snijdt.

    Monetair beleid loopt verder uiteen

    Door de extra stimulerende maatregelen van de overheid loopt de Amerikaanse groeicyclus niet langer synchroon met de rest van de wereld. De uiteenlopende snelheden van monetaire verkrapping zal sommige ontwikkelde en opkomende markten onder druk zetten en munten volatieler maken. Een sterkere dollar maakt het leven lastig voor de opkomende markten die veel in dollars lenen. Mocht China onvoldoende beleidsruimte hebben en de renminbi sterk laten devalueren, kan dit veel Aziatische landen nog meer onder druk zetten.

    China staat centraal

    Naarmate China zijn invloed op de wereldeconomie vergroot in 2019, zijn er twee kernvragen belangrijk: hoe evolueert de relatie met de VS; en hoe sterk zal China zijn groei stimuleren? Als de VS zich veel harder gaan opstellen tegenover China, zal dit niet alleen de handel verstoren, maar ook de technologieoverdracht en de bedrijfsspionage. Ook de Chinese invloed op zijn Aziatische buren via zijn 'One Belt One Road'; en zelfs het machtsevenwicht in de Stille Oceaan kan worden beïnvloed.

    Kansen voor beleggers

    Andrew Milligan schetst drie strategieën om volgend jaar door de hobbelige markten te navigeren:

    Zet cash aan het werk

    In een wereld van langzamere groei kunnen bedrijven cash aan het werk zetten via kapitaaluitgaven of een teruggave aan aandeelhouders. Zelf kunnen beleggers relatief hoge cashposities aanhouden om hun portefeuilles te stabiliseren. Dat stelt hen in staat om te reageren op een uitverkoop op de markten, en solide, goedkoper geworden activa te kopen zodra een groei weer mogelijk wordt. Wij geven de voorkeur aan aantrekkelijk gewaardeerde activa met gezonde bedrijfscashflows.

    Vraag meer van risicovolle activa

    We blijven posities innemen in risicodragende activa, maar selectiever. Zolang de politieke spanningen niet wezenlijk verslechteren, kunnen beleggers in 2019 nog gerust zijn op basis van de waarderingen en de winsten. Hoe meer de waarderingen uiteenlopen, hoe groter het risico dat de aandelenbeurzen zich losmaken van de winstgroei. We geven de voorkeur aan Amerikaanse, Europese en Japanse aandelen en aandelen uit opkomende markten. Opkomende markten lijken redelijk geprijsd. Enkele, zoals China, zijn zelfs veel goedkoper dan vorig jaar. Het conjunctuurherstel, de politieke stabiliteit en de verbetering van de corporate governance in Japan zijn ook aantrekkelijk. Naarmate het verschil tussen winnaars en verliezers toeneemt in een volatiele markt, wordt het belang van actieve aandelenselectie doorslaggevender.

    Diversificatie voor minder gecorreleerde rendementen

    De huidige grote correlaties tussen aandelen- en obligatiemarkten maken een traditionele, uitgebalanceerde strategie riskanter dan normaal. Een reële spreiding over bredere activaklassen zal de volatiliteit in een portefeuille gladstrijken en een deel van de risico's compenseren. Een mix van gediversifieerde aandelen, obligaties van opkomende markten, US Treasury Inflation Protected Securities en bijvoorbeeld Europees vastgoed kunnen portefeuilles stabiliseren. Niet-beursgenoteerde activa blijven ook aantrekkelijk, dankzij hun betere risicogewogen rendement en een lagere correlatie met de marktvolatiliteit.