Pimco: Aantrekkelijk instapmoment voor AT1-bankobligaties

De Europese markt voor achtergestelde bankobligaties heeft een moeilijk 2018 achter de rug, door de onzekerheid over de Brexit en de Italiaanse begroting en doordat er veel bankobligaties werden uitgegeven. Maar volgens portefeuillebeheerders Matthieu Loriferne en Philippe Bodereau van obligatiebelegger PIMCO is de recente underperformance van deze bankkapitaalinstrumenten overdreven, wat voor sommige typen bankobligaties een aantrekkelijk instapmoment creëert.

AT1 staat voor ‘Additional Tier 1’. Deze AT1-obligaties gebruiken banken voor het versterken van hun kapitaalratio’s om te voldoen aan de strengere kapitaalvereisten die na de financiële crisis aan banken werden opgelegd. Ze heten ‘achtergesteld’ omdat bij een faillissement eerst de gewone obligatiehouders worden vergoed.

“Banken zijn nu beter bestand tegen macro-economische schokken dan vroeger. Gedreven door de regulering zijn hun kapitaalniveaus twee tot acht keer hoger dan vóór de financiële crisis”, schrijven Bodereau en Loriferne.

“Resultaat is dat de Europese bankkapitaalinstrumenten nu een aantrekkelijke yield bieden met een beperkte looptijd en een goede kredietwaardigheid. Bovendien is dit type obligaties door hun structuur doorgaans minder gevoelig voor stijgende rentes.”

De twee portefeuillebeheerders blijven wel selectief binnen de brede AT1-markt. Zo hebben ze liever Spaanse dan Italiaanse obligaties, en ook in Britse bankobligaties zien ze kansen. PIMCO ziet ook waarde bij Amerikaanse bankobligaties, en dan vooral bij het hogere deel van de kapitaalstructuur. Dergelijke obligaties zijn zeer liquide en lijken aantrekkelijk in vergelijking met Amerikaanse niet-financiële instellingen.