Schroders duidt op belang sectorspreiding

Beleggers die met hun vermogen op zoek zijn naar een duurzaam inkomen, moeten overwegen om verder te kijken dan hun eigen regio, stelt Rupert Rucker, hoofd income solutions bij Schroders . Er zijn drie redenen waarom spreiding kan bijdragen aan een additioneel inkomen:

 • Vertrouwen op een paar aandelen kan risicovol zijn - in dividend kan gesnoeid worden en aandelenkoersen kunnen dalen
 • Het dividendrendement kan verschillen per regio
 • Sectoren en de kansen daarin kunnen ook verschillen per regio
  Rupertrucker
  Rupert Rucker

  Wed niet op één paard - beleg in meerdere fondsenEen simplistische benadering van een inkomensstrategie is: koop een paar aandelen van bedrijven met een bewezen track record en strijk het dividend daarvan op. Maar het is een oude wijsheid dat men niet op één paard moet wedden. Het feit dat een onderneming jaar in, jaar uit, trouw dividend uitkeert, wil niet zeggen dat het bedrijf dit ook blijft doen in de toekomst. Zo had Royal Dutch Shell 45 jaar lang niet gesneden in het dividend, maar in 2014 keerde het een deel van het dividend in aandelen uit door de gedaalde olieprijs. Pas in 2017 keerde de oliemaatschappij weer het gehele dividend in cash uit. Verschillende fondsen in portefeuille maakt een belegger minder afhankelijk van een enkel bedrijf.

  Spreid over regio’s

  Focussen op een enkele regio gaat gepaard met beperkingen. Sommige regio’s hebben een hoger dividendrendement dan andere. Veel beleggers blijven het liefst dichtbij huis. Al vermijdt men dan het valutarisico, het kan ook betekenen dat men een hoger inkomen misloopt.

  Spreid zelfs over sectoren

  Een wereldwijde blik biedt niet alleen meer kansen in individuele bedrijven, maar ook de sectorkansen nemen toe. Wie de MSCI All-Country World-index met die van de MSCI UK uitgesplitst naar sector vergelijkt, ziet enkele belangrijke verschillen. Neem bijvoorbeeld de sector informatietechnologie, die bijna 20% van de wereldwijde index uitmaakt, maar in het Verenigd Koninkrijk zo klein is dat het is opgenomen in “overige". Zo ook de sector consumptiegoederen die in het Verenigd Koninkrijk goed is voor meer dan 17% van de markt, maar van de wereldwijde index iets meer dan 8% uitmaakt.

  De derde reden voor diversificatie is dan ook dat het aanhouden van een wereldwijde aandelenportefeuille de sectoriële afwijkingen in een bepaalde regio kan opheffen. Een mondiale portefeuille beperkt tevens het valutarisico, omdat de verschillende valuta’s ten opzichte van elkaar zullen stijgen of dalen op verschillende momenten in de cyclus.

  Volgens Rucker kunnen traditionele inkomensbronnen, zoals bankdeposito's en staatsobligaties, niet meer aan de wensen van beleggers voldoen. Om een aantrekkelijk inkomen uit beleggingen te verkrijgen moeten beleggers andere beleggingscategorieën in overweging nemen, zoals aandelen. Dat kan stress veroorzaken, maar wereldwijde spreiding kan leiden tot minder risico's en mogelijk tot betrouwbaardere inkomstenstroom.