State Street: focus op rendementstrategieën + EM

State Street Global Advisors, de asset management-tak van State Street Corporation ( NYSE : STT), maakt vandaag Global Market Outlook voor 2019 bekend, getiteld Not Over until It's Over. Hoewel State Street Global Advisors bewust is van de risico’s die de langste bull market in de geschiedenis bedreigen, is State Street van mening dat Amerikaanse aandelen zullen profiteren van de laatste restanten fiscale stimulus en hoge consumentenuitgaven in het eerste deel van 2019. Kansen voor beleggers zullen in de tweede helft van het jaar echter waarschijnlijk verschuiven naar andere regio’s en sectoren. Dit zal afhangen van hoe monetaire verkrapping, handelsconflicten en geopolitieke gebeurtenissen zich ontwikkelen in opkomende markten en Europa.

Gezien de late fase van de cyclus verwacht State Street Global Advisors onstuimigere markten in 2019. De vermogensbeheerder denkt daarvoor aan een voorzichtige rendementstrategieën met een diverse combinatie van defensieve aandelen, hoogwaardige obligaties en selecte blootstelling aan aandelen, valuta en obligaties uit opkomende markten.

Geopolitieke risico's in Europa lijken een negatieve invloed op aandelen te hebben, vooral in het Verenigd Koninkrijk, nu het vertrek uit de EU dichterbij komt. Politieke meningsverschillen zullen hoogstwaarschijnlijk de waarde van de euro en het pond beïnvloeden, terwijl de begrotingsgeschillen tussen Italië en de EU en aanhoudende Brexit-onzekerheid zullen aanhouden.

State Street gelooft dat de de brede sell-off in de opkomende markten aantrekkelijke koopkansen heeft gecreëerd, ervan uitgaande dat alle risico’s die momenteel zijn ingeprijsd in 2019 geen werkelijkheid worden. China wordt het land om op te letten, omdat het economische groei moet zien te combineren met oplopende schulden en schade als gevolg van importtarieven in de VS.

Rick Lacaille, global chief investment officer for State Street Global Advisors:“Van alle opkomende markten is China in 2019 het meest bepalend voor beleggers. Niet alleen is het land een belangrijke drijver van economische groei, het land wordt ook steeds belangrijker voor wereldwijde financiële markten nu obligaties en aandelen uit het Chinese vasteland worden opgenomen in de belangrijkste indices. Bovendien beginnen de financiële markten pas te begrijpen wat een fundamentele verandering in Chinees-Amerikaanse betrekkingen betekent voor toekomstige groei.”

Voor obligatiebeleggers zijn voorzichtigheid en kwaliteit de buzzwords voor 2019 nu de Federal Reserve doorgaat met renteverhogingen, liquiditeit uit de markten haalt en zijn balans terugbrengt. Bij obligaties is daarom voorzichtigheid geboden en State Street focust dan ook op hoogwaardige obligaties. Voor obligatiebeleggers die risico willen nemen zijn er kansen in obligaties in lokale valuta. Ten slotte lijkt cash aantrekkelijker dan het in jaren is geweest nu de Amerikaanse kortlopende rente oploopt. Deze categorie biedt kansen om kortermijn valutabewegingen t egebruiken voor langetermijn belissingen om risico af te dekken.

Lori Heinel, deputy global CIO for State Street Global Advisors:“Aangezien we in 2019 een toename van de volatiliteit verwachten, kunnen beleggers hun kruit droog houden. Hoewel de cyclus pas voorbij is als hij voorbij is, kunnen defensieve posities helpen om te gaan met volatiliteit en onzekerheid in de late fase van de cyclus.”