Invesco: Centrale banken gaan markten niet redden

Beleggers verwachten in toenemende mate een versoepeling van het monetaire beleid nu de economie lijkt te vertragen. Maar centrale banken zullen markten ditmaal niet gaan ‘redden’, stelt Kristina Hooper, Chief Global Market Strategist van vermogensbeheerder Invesco . Sterker nog, monetair beleid vormt steeds meer een risico in plaats van een vangnet.

Diverse symptomen wijzen op een vertragende economie: tegenvallende macrodata, dalende aandelenkoersen en kelderende olieprijzen. Naarmate de situatie verslechtert richten beleggers zich steeds meer op de centrale banken en stijgt de verwachting dat de monetaire autoriteiten - zoals dat recent vaak het geval was - zullen ingrijpen door een ruimer monetair beleid te voeren.

Maar Hooper waarschuwt dat beleggers niet blind uit moeten gaan van dit vangnet. De ‘headline’ inflatie lijkt de Fed enige ruimte te geven, maar dat heeft alles te maken met de sterk dalende olieprijs. Centrale banken zijn echter gericht op de kerninflatie (inflatie zonder energie- en voedselprijzen), die vooral gedreven wordt door de gestage stijging van de lonen. Hierdoor heeft de Fed niet de vrijheid om in het proces van verkrapping ‘op de pauzeknop te drukken’, aldus Hooper.

Ze verwacht wel dat de ECB in de komende maanden een zeer ruim beleid zal blijven voeren en de periode van ‘tapering’ mogelijk zelfs verlengd. Maar dit kan een slechts tijdelijke situatie zijn, aangezien de termijn van de ECB-voorzitter Mario Draghi in oktober 2019 ten einde loopt. Als hij vervangen wordt door een meer hawkish persoon dan kan dit beleid zomaar veranderen.

In de huidige rumoerige economische omstandigheden kan het gebrek aan rugdekking door centrale banken zorgen voor onzekerheid onder beleggers, waardoor de volatiliteit zal toenemen. Hooper voorziet daarom dat de bedrijfsfundamenten belangrijker zullen worden voor de aandelenkoersen dan ze in de afgelopen tien jaar zijn geweest.

Ondanks het economisch tumult en dreigende vooruitzichten verwacht Hooper een bescheiden opleving van aandelen aan het einde van dit jaar – simpelweg omdat er al veel slecht nieuws in de koersen is verwerkt.