DWS: G20-top zal geen duurzame oplossing opleveren voor Amerikaans-Chinees handelsconflict

Op de G20-top in Buenos Aires (30 november tot 1 december) zullen alle ogen gericht zijn op de ontmoeting van de Amerikaanse president Donald Trump met de Chinese leider Xi Jinping. Komen ze tot een oplossing voor het onderlinge handelsconflict?

“De uitkomst van de top is zeer onzeker, net als de mate waarin de markten momenteel een teleurstelling of een vooruitgang in de onderhandelingen verwachten. Op dit moment bevinden we ons dus in wat we ‘de piek van onduidelijkheid’ kunnen noemen”, zegt Johannes Müller, Hoofd Macro Research bij vermogensbeheerder DWS.

Als het tot een deal komt, zelfs als is die verre van perfect zoals bij de Brexit, kan dat de markten een lift geven, denkt Müller. “Maar zo’n deal is onvoldoende om op een eindejaarsrally te hopen. De eerste marktreacties kunnen beleggers op het verkeerde been zetten, omdat het waarschijnlijk slechts een tijdelijke oplossing wordt, maar geen duurzame. De handelstarieven zijn immers slechts één middel voor de Verenigde Staten om hun echte doel na te streven: de opkomst van China bedwingen.”

Als de top geen enkel staakt-het-vuren oplevert voor de handelsoorlog, kan Trump het tarief van 10% op ongeveer 200 miljard dollar aan Chinese goederen op 1 januari 2019 optrekken tot 25%. Trump zei zelfs al dat de VS nog bijkomende tarieven kunnen opleggen voor 267 miljard dollar aan Chinese goederen.