ASI: ‘Duel Trump-Xi gaat door na G20’

De financiële markten zijn al te optimistisch over een mogelijke détente tussen de VS en China op de G20-bijeenkomst in Buenos Aires, zegt Govinda Finn, econoom bij Aberdeen Standard Investments. Finn verwacht dat Trump en Xi aan hun standpunten zullen vasthouden en elkaar weinig of niets zullen toegeven. Dat komt doordat de achterban van Trump nog altijd enthousiast lijkt over zijn harde opstelling, terwijl China niet gezien wil worden als een land dat toegeeft aan ‘bullying’.

“De twee belangrijkste protagonisten zullen hun diplomatieke vaardigheden willen tonen, en enkele punten proberen te scoren. Maar de binnenlandse agenda’s van de Amerikaanse president Trump en zijn Chinese evenknie Xi zetten hen diametraal tegenover elkaar.”

“Een handelsoorlog is nochtans het laatste wat de wereldeconomie nu nodig heeft. De vooruitzichten voor de middellange termijn zijn nu al zwak, met een zwakke productiviteitsgroei, aanhoudende wereldwijde onevenwichtigheden, toenemende financiële kwetsbaarheden en inkomensongelijkheid.”

“De Amerikaanse president zal vasthouden aan zijn koers, tot hij te maken krijgt met serieuze binnenlandspolitieke tegenslag, er een echt ontwrichtende periode van volatiliteit op de financiële markten aanbreekt of als de Amerikaanse groei stokt”, zegt Finn.

“De tussentijdse verkiezing suggereert dat Trumps kiezers voorlopig redelijk tevreden zijn. Ondanks de recente volatiliteit op de financiële markten denken ze nog steeds dat de VS aan het 'winnen' zijn. Als de Amerikaanse economie op de middellange termijn vertraagt, kan dat Trump dwingen om zijn toon te veranderen. Maar van vertraging lijkt op de korte termijn nog geen sprake.”

“Van zijn kant wil China niet gezien worden als een land dat toegeeft aan de Amerikaanse pesterijen. Maar een neergang van de wereldeconomie zou het voor China nog lastiger maken om zijn economie gecontroleerd te vertragen. Het probleem is dat de voorlopig voorgestelde Chinese concessies Trump of zijn kiezers niet zullen sussen. Het gevaar lijkt groter dat een verzoenende opstelling enkel tot meer Amerikaanse eisen zal leiden.”