WisdomTree: OPEC vreest een déjà vu olieprijsdaling

Brent-olie is de afgelopen maand met 23% gedaald. De vrees voor een overschot op de oliemarkt is de drijvende kracht achter deze daling. De plotselinge ineenstorting van de markt voelt vreemd genoeg net zo aan als in november 2014. Nitesh Shah, Commodities Director bij WisdomTree, meent echter dat de OPEC tijdens haar vergadering op 6 december aanstaande, in tegenstelling tot 2014, actie zal ondernemen om de prijsdaling een halt toe te roepen.

Zoals het kartel de zwakke olieprijzen in 2014-2016 onderging, wil ze niet nog een keer meemaken. Ook de context is vandaag de dag heel anders. In 2014 heeft de OPEC de olieprijsdaling zelf tot stand gebracht om de VS en andere high cost producers af te stoppen. Deze keer lijkt het erop dat de zwakke olieprijs vooral te wijten is aan de uitbreiding van de Amerikaanse schalie-olieproductie. De ervaring van 2014 toonde aan dat de OPEC de Amerikaanse productiegroei niet kon verdringen. Daarom is het onwaarschijnlijk dat de OPEC de productie op een hoog niveau wil houden om het marktaandeel te behouden, in plaats daarvan zal ze proberen de prijzen hoger te houden om de inkomsten op peil te houden.

G20 bijeenkomst: kans op pre-meeting deals

De G20-bijeenkomst die vandaag aanvangt en tot in het weekend zal plaatsvinden, zou kunnen dienen als een ideale gelegenheid voor pre-meeting deals. De markt anticipeert al op handelsovereenkomsten tussen de VS en China. Dat zou de bezorgdheid over een daling van de energievraag vanuit China kunnen wegnemen. Trump kan ook zijn houding tegenover Saoedi-Arabië, dat hij onder druk zet om de olieproductie niet te verlagen, verzachten. Belangrijker nog is dat de energieministers van zowel Saoedi-Arabië (grootste OPEC-lid) als Rusland (grootste OPEC-partner) aanwezig zullen zijn. De ontmoeting van deze twee ministers is historisch gezien altijd een voorbode geweest van OPEC-overeenkomsten. Het vasthouden aan hogere prijzen zal waarschijnlijk in het belang van beide landen zijn en niet zozeer de hoop op een groter en onhoudbaar marktaandeel.

Wat doet de OPEC?

Shah verwacht dat de OPEC de olieproductie zal verlagen om verdere prijsdalingen tegen te gaan. Zwakke prijzen vormen een te pijnlijke herinnering voor het kartel. Een hogere productie lijkt op dit moment niet mogelijk. Hoewel het grootste lid geconfronteerd wordt met politieke druk van de VS om de huidige productieniveaus te handhaven, verwacht Shah niet dat Saoedi-Arabië de gelederen van de rest van het kartel zal doorbreken nadat het in de afgelopen twee jaar zo hard heeft gewerkt aan overeenkomsten ten aanzien van de olieproductie met OPEC- en niet-OPEC-leden.